Netanyahu hangt vervolging boven het hoofd

De Israelische politie heeft gisteren de openbare aanklager geadviseerd ex-premier Netanyahu en zijn vrouw onder andere wegens fraude te vervolgen. Zijn Likudpartij ziet hierachter boos opzet om Netanyahu's politieke come-back te verhinderen.

Israel is in rep en roer over aanbevelingen van de politie aan de openbare aanklager om de vroegere Likud-premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sarah wegens het stelen van staatsgeschenken, omkoperij, fraude en obstructie van het politieonderzoek te vervolgen. Na een uitputtend onderzoek van zeven maanden, waarbij het echtpaar Netanyahu honderden uren werd verhoord, heeft de politie gisteren met deze aanbeveling een politieke come-back van de nog steeds populaire Netanyahu bemoeilijkt. Openbaar aanklager Elyakim Rubinstein moet nu beslissen over een strafprocedure.

Het politieonderzoek heeft uitgewezen dat Sarah Netanyahu 700 giften van gasten en buitenlandse bezoekers, onder anderen een Nederlandse premier, heeft gestolen. De waarde van deze giften wordt door de politie op zo'n 200.000 gulden geschat. Sarah Netanyahu heeft deze giften niet laten registreren toen ze de ambtswoning van de premier in Jeruzalem verliet, maar voor eigen gebruik laten opslaan. Benjamin Netanyahu gaat in deze affaire vrijuit. Hij wordt er echter van beschuldigd jarenlang rekeningen van een transporteur niet te hebben betaald en hem daarvoor allerlei gunsten te hebben verleend. De politie noemt dat corruptie. Uiteindelijk speelde Netanyahu de rekening van de transporteur, waarop ook door hem voor de familie Netanyahu verrichtte privé-werkzaamheden werden verrekend, door naar de staatskas. Dat gedrag omschrijft de politie als fraude. Obstructie van justitie noemt de politie een poging van Netanyahu om de transporteur te overreden over zijn relatie met hem tegen de politie te liegen.

In een tv-interview spande de gepijnigde Netanyahu gisteravond zich tot het uiterste in om zich schoon te praten. Hij beschuldigde de politie ervan ,,een mensenjacht'' tegen hem en zijn vrouw te hebben gelanceerd. ,,Voordat het politieonderzoek begon, was ik door de naar de pers gelekte informatie van de politie al veroordeeld'', zei hij. Met theatrale gebaren en vuur schietende ogen omschreef hij hoe hij en zijn vrouw gedurende elf uur door de politie werden ondervraagd over een speldje dat Sarah bij de opening van de diamantbeurs in Tel Aviv had gekregen.

De politie had op een video-opname gezien dat Sarah een pakje van de vrouw van de directeur van de diamantbeurs kreeg. ,,Zeker goud en diamanten'', zeiden volgens Netanyahu de ondervragers. Netanyahu liet het speldje zien. ,,Ik heb het laten taxeren. Het is nog geen twee gulden waard. Geen goud en diamanten. Het is een grof schandaal dat ik daarover vier uur en Sarah zeven uur is ondervraagd.''

Netanyahu wees erop dat de politie de afgelopen jaren vijftien vooraanstaande persoonlijkheden voor de rechtbank heeft laten slepen: ,,Slechts één van hen werd veroordeeld, de rest ging vrij uit!'' Hij achtte het onvoorstelbaar dat de openbare aanklager een rechtszaak tegen hem zal gelasten. ,,Voor dergelijke onzin (bevindingen van de politie) is ons gezinsleven op stelten gezet. Mijn goede naam is door het slijk gehaald. Mijn zoontje Yair durft niet eens naar school te gaan. Je vader is een dief, zeggen de kinderen tegen hem.'' Ook een hersenbloeding waaraan zijn moeder overleed schoof hij, met een van pijn vertrokken gezicht, in de schoenen van de politie.

Likud-politici hebben de politie en zich daarachter verschuilende kringen ervan beschuldigd erop uit te zijn Netanyahu als kandidaat voor een nieuw premierschap te elimineren. Woordvoerders van de ultra-orthodoxe Shas-partij lieten soortgelijke geluiden horen. Zij brengen de aanbevelingen van de politie om Netanyahu te vervolgen in verband met die van zondag tegen rabbijn Ovadia Yosef, hun geestelijk leider. Rabbijn Ovadia Yosef is onderwerp van een politieonderzoek wegens opruiende taal tegen minister van Onderwijs Jossi Sarid.

Politieonderzoeken tegen president Ezer Weizman (steekpenningen), premier Ehud Barak (illegale fondsen voor zijn verkiezingscampagne) en minister Yitzhak Mordechai (seksueel misdrijf tegen een medewerkster) ondermijnen het vertrouwen van de Israeliërs in hun leiders. Ex-Shasleider Arye De'eri werd vorig jaar wegens oplichting tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. In de meeste gevallen hebben kranten de politie op het spoor gezet.