`Medische begeleiding Oranje cruciaal'

Of het nou gaat om de medische begeleiding of over zakelijke aspecten, altijd zijn er strubbelingen rond het Nederlands elftal. ,,Hoort er een beetje bij'', zegt vice-aanvoerder Edgar Davids aan de vooravond van België-Nederland.

Interviews slaat hij bij voorkeur af. Edgar Davids praat liever met zijn voeten, op het veld in de wedstrijd. Maar aan de vooravond van de 122ste ontmoeting tussen België en Nederland wilde de vice-aanvoerder toch ingaan op een paar actuele zaken rondom het Nederlands elftal. Zoals de affaire rondom de brief van de medische staf van de KNVB waarin dokter Plemper, de fysiotherapeuten Ouderland en De Sanders blijk gaven van hun ongenoegen over het voornemen van bondscoach Rijkaard om Leo Echteld of Charly Heus aan het medische begeleidingsteam voor het EK toe te voegen.

Beide fysiotherapeuten verzorgden Davids, Kluivert, Seedorf, Bogarde en Ooijer al tijdens het wereldkampioenschap in 1998 in Frankrijk. Ook toen werden ze door de toenmalige bondsarts Kessel niet geaccepteerd en moesten ze de spelers opvangen in achterkamertjes. Kessel bestreed de mentale aspecten van de behandelmethode en meende dat beide therapeuten invloed hebben op labiele personen. De huidige medische staf onder leiding van Plemper onderschrijft de opvatting van Kessel en vindt de behandelmethoden van het duo ook omstreden.

Davids stelt dat het van ,,cruciaal belang is'' dat de begeleiding rondom Oranje optimaal verzorgd is. ,,De leiding moet alles nog in goede banen leiden. Er is wat dit betreft nog niets met ons besproken. Als blijkt dat wij behoefte hebben aan deze fysiotherapeuten in het begeleidingsteam dan moet dat geregeld worden. Het is ons niet bekend wat er precies aan de hand is. Maar de commotie hierover vind ik een storm in een glas water. Al kun je vraagtekens zetten bij het uitlekken van deze affaire.''

Davids laat zich al enkele jaren behandelen door Heus. De paramedicus lapte de middenvelder in een relatief korte periode weer op na zijn dubbele beenbreuk bij AC Milan. Daardoor kon hij een voorspoedige rentree maken bij Juventus. Davids: ,,Het maakt mij niet uit welke van de twee wordt toegevoegd aan de medische staf. Echteld heeft zijn behandelmethode geleerd van Heus. Ze hebben beide dezelfde werkwijze.''

Davids vindt dat ook enkele zakelijke aspecten rondom het Nederlands elftal zo snel mogelijk moeten worden geregeld. Zo verbaast hij zich erover dat zijn portret prijkt op een muntje van Shell. De muntjesactie vormt onderdeel van een deal die Team Holland, dat de commerciële belangen behartigt van het Nederlands elftal, heeft afgesloten met de multinational. Maar Davids maakt als enige speler van Oranje geen deel uit van dit collectief. Hij heeft zijn portretrecht in tegenstelling tot de andere internationals in eigen beheer gehouden. ,,Dat was ook op het WK in 1998 al het geval. Ik heb zakelijke en principiële bezwaren tegen Team Holland. Ik sta hierin alleen, want de jongens zijn over het algemeen tevreden. Er dienen nog een paar plooitjes te worden gladgestreken om mijn probleem op te lossen. Maar ook hier moeten nog gesprekken over plaats hebben. We komen er wel uit.''

Eveneens op het gebied van de premies moeten de spelers nog onderhandelen met de KNVB. ,,Daar gaan we deze week over praten'', aldus Davids. ,,Bij ons leven dit soort zaken nog niet echt. Alle spelers zijn erg gefocust op een goede prestatie. Strubbelingen horen altijd wel een beetje bij het Nederlands elftal.''

Voor de zakelijke gesprekken met de bond zal Davids geen advies meer kunnen inwinnen bij Sigi Lens. De speler van Juventus, die onlangs zijn contract bij de club uit Turijn verlengde tot 2004, heeft gebroken met de omstreden spelersmakelaar. ,,Op een gegeven moment leer je als voetballer zelf ook onderhandelen. Dan doe je het liever met behulp van een advocaat. Lens en ik hielden er een andere handelwijze op na. Ik houd mijn zaken nu graag in eigen hand.''

Davids is ervan overtuigd dat het Nederlands elftal vanavond in het Koning Boudewijn Stadion maximale inzet zal tonen. Ondanks het feit dat zeven internationals een zwaar programma voor de boeg hebben wegens de Europa Cup. ,,Het gaat tegen de Belgen altijd om prestige. Verder willen we allemaal laten zien dat we goed kunnen voetballen. Tegen Duitsland hebben we onze beste wedstrijd van het oefenprogramma gespeeld. We hadden wel met 4 of 5-1 kunnen winnen. Bij de spelers is iedereen overtuigd van de kwaliteiten van het elftal. Al is het fysiek heel zwaar om zoveel wedstrijden in een seizoen te spelen.''

DOSSIER: www.nrc.nl

    • Erik Oudshoorn