Japanse dreigt met proces tegen geisha-bestseller

Een Japanse vrouw die model stond voor de hoofdpersoon in Arthur Goldens bestseller Dagboek van een geisha dreigt de auteur aan te klagen wegens smaad, zo meldt vandaag de Britse krant The Independent. Mineko Iwasaki, de vrouw die de Amerikaanse schrijver informeerde over de wereld van de geisha's, maakt vooral bezwaar tegen diens beschrijving van de praktijk van mizuage, de verkoop per opbod van de maagdelijkheid van een geisha. ,,Ik heb hem gezegd dat ik mezelf nooit zou verkopen, voor welk bedrag dan ook,'' zegt de voormalige geisha. Ze is bang dat lezers het boek niet zien als fictie, maar als haar persoonlijke verhaal. Dagboek van een geisha is vertaald in 21 talen. In Nederland zijn meer dan 50.000 exemplaren verkocht, en wereldwijd meer dan 4 miljoen.