Internationaal

LONDEN

Net als gisteren kenmerkten de Europese beurzen zich door een gematigde handel. Maar ditmaal moesten de koersen over en breed front enigszins achteruit, nadat Wall Street voor de tweede achtereenvolgende dag de koersen zag afkalven. In Londen was het sluiten van het eerste kwartaal van dit jaar, en het navenante consolideren van posities door beleggingsfondsen, goed merkbaar aan de lage omzetten op de beurs. Een daling van zwaargewicht Vodafone met 2,5 procent schaafde 25 punten van de FTSE-index af, die 0,7 procent lager stond op 6.605 punten.

FRANKFURT

De flink lagere Nasdaqindex zorgde voor verliezen in Frankfurt, waar technologiefonds SAP met 2,7 procent terug moest.

Opmerkelijk waren de berichten dat Internetaanbieder T-Online, dochter van Deutsche Telekom, voor tussen 39 en 55 euro per aandeel naar de beurs gaat. Dat is een hoge prijs, maar de breedte van de prijsbepaling onderstreept dat de onzekerheid over de waardering van Internetaandelen zich in de markt heeft genesteld. De DAX-index was 0,5 procent lager op 7.890 punten.

PARIJS

Lagardere, het Franse conglomeraat dat 6,5 procent van T-Online bezit, steeg met 1,2 procent op basis van de plannen voor een hoge introductieprijs van de Duitse Internetaanbieder. Daarmee was Lagardere een uitzondering in Parijs. Vrijwel alle techfondsen moesten terug, met verliezen van meer dan 2 procent voor STMicroelectronics, Equant en Cap Gemini. De CAC-index was desondanks 0,2 procent hoger op 6.538 punten.

TOKIO

Op de effectenbeurs in Tokio is het Nikkeigemiddelde vanmorgen gesloten op het hoogste niveau sinds 10 december 1996. Het koersgemiddelde steeg met 332 punten (1,63 procent) tot 20.707. De beurs profiteerde van aankopen van institutionele beleggers. Verder liet de technologiesector een herstel zien, ondanks de flinke daling van de Nasdaqindex gisteren op Wall Street.

In Hongkong daalde de Hang-Sengindex met 1,12 procent, maar de beurs in Zuid-Korea sloot 1,93 procent hoger. Het koersgemiddelde in Australië eindigde 0,38 procent in de min.

NEW YORK

Wall Street eindigde gisteren in mineur. Het Dow-Jonesgemiddelde verloor 89 punten (0,8 procent) en sloot op 10.937 punten. Sterkste stijger was Boeing met een winst van 2,4 procent. Met de Nasdaq ging het nog minder goed. De schermenbeurs, waaraan veel technologiefondsen staan genoteerd, incasseerde een verlies van 2,5 procent (124 punten) op 4.834 punten.