Eis na twee moorden: 12 jaar en tbs

Voor de rechtbank in Arnhem is gisteren een gevangenisstraf van twaalf jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 30-jarige inwoner van Wageningen die bekend heeft zijn vriendin Sandra van Rossum (24) en zijn broer Marcel (33) om het leven te hebben gebracht.

De Wageninger nam zijn vriendin op 30 november van het vorige jaar mee naar het huis van zijn broer, diende haar een aantal stroomstoten toe waardoor zij buiten bewustzijn raakte en bracht haar vervolgens met enkele messteken om het leven. Toen zijn broer thuiskwam, bond hij hem vast op een stoel, plakte zijn mond af en onthoofdde hem met een samoeraizwaard. ,,Angstaanjagend en monsterachtig'', aldus de officier van justitie.

De Wageninger werd op 8 december opgepakt, nadat hij zijn daden – in een gehuurd vakantiehuisje in Gennep – uit de doeken had gedaan tegenover een vriend. Die lichtte de politie in.

Uit het onderzoek is niet duidelijk geworden wat het motief van de Wageninger is geweest om zijn vriendin om het leven te brengen. Hij vertelde dat ze samen zelfmoord wilden plegen, maar aan die verklaring hechtte de officier niet veel geloof. Over het doden van zijn broer verklaarde de Wageninger destijds tegenover de politie dat hij zich wilde wreken op zijn familie. Hij voelde zich miskend en had wraak willen nemen door de lievelingsbroer van de familie om te brengen. Voor de rechtbank gisteren bevestigde hij dit laatste. Hij was vooral boos op zijn ouders, die volgens hem zijn twee oudere broers continu voortrokken. Hij was er ook boos over dat zijn ouders achter hun oudste zoon Marcel bleven staan, toen die hem met een mes had neergestoken. Marcel ging voor zes jaar de cel in, de Wageninger moest verder met één long. Volgens deskundigen heeft de man een levensgevaarlijke persoonlijkheidsstoornis en is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.