Directeur Koppen van stroombedrijf Una vertrekt plots

Directievoorzitter P. Koppen de Neve vertrekt per 1 juli bij electriciteitsproducent Una. De nieuwe eigenaar van Una, het Texaanse Reliant Energy, heeft de Amerikaan John Bear benoemd als opvolger van Koppen.

Het vertrek van Koppen de Neve is opmerkelijk omdat hem vorig jaar bij de overname van Una nog een belangrijke rol werd toegedicht bij de expansieplannen van Reliant in Europa. Het was ook Koppen die voor het grootste deel verantwoordelijk was voor de keuze voor de Texanen. Nu zegt Una in een persbericht dat de overgangsfase van nutsbedrijf naar geprivatiseerde onderneming door Koppen is begeleid en dat hij deze overgangsfase ,,thans wil voltooien door zijn bestuursverantwoordelijkheden aan de nieuwe directie van Una over te dragen''.

Bij de overname van Una door Reliant gaf Koppen de Neve hoog op van de nieuwe eigenaar die Una wilde gebruiken als ,,bruggenhoofd naar Europa'' waarvoor de opmerkelijk hoge prijs van 4,5 miljard gulden werd betaald. Alle activiteiten van Reliant in Europa zouden via het Nederlandse bedrijf worden geïnitieerd en de Nederlandse directeur zou daar een belangrijke rol bij vervullen. Ook de verkopende partijen (de provincies Noord-Holland, Utrecht en de gemeenten Utrecht en Amsterdam) vonden het van belang dat de door hen aangestelde directeur Koppen de Neve aan het roer bleef.

In gesprekken met deze krant zei Koppen de Neve dat het model van twee statutaire directeuren ,,van wie ik er een ben'' een belangrijke eis bij de verkoop was.

,,Nou, daar weet ik niets van,'' zegt de woordvoerster van Reliant nu: ,,Voor zover ik weet was het altijd de bedoeling dat Koppen de Neve het privatiserinsgproces zou afronden. Over `Europa intrekken' heb ik nooit iets gehoord''.

Volgens Reliant is er nu een ,,een club van mensen met ervaring en deskundigheid binnengekomen, die die commerciële expansie gaat doen. Daar is de hele samenwerking toch om begonnen.'' Op de vraag waarom Koppen de Neve niet meedoet, zegt de woordvoerster: ,,Hij heeft blijkbaar besloten dat het beter is dit aan anderen over te laten.''

Eind vorig jaar bleek de rol van Koppen al wat minder prominent te zijn. De commerciële activiteiten van Reliant werden in oktober niet bij Una ondergebracht, maar in een apart bedrijf. De directie van Una mocht zich alleen nog bezig houden met de ,,operationele efficiency en kostenstructuur van de Nederlandse centrales''. Volgens Reliant schreef de Nederlandse regelgeving een dergelijke scheiding voor.