Debuut Bosvelt, Overmars terug als linksbuiten

Als beloning voor zijn goede spel bij Feyenoord debuteert Paul Bosvelt vanavond in het Nederlands elftal tegen België. Sander Westerveld verdedigt in het Koning Boudewijn Stadion van Brussel het doel van Oranje. Bij hoge uitzondering mag hij Edwin van der Sar vervangen. Hersteld van een enkelblessure keert Marc Overmars als linksbuiten terug in de ploeg.

Verrassender was de keuze van bondscoach Rijkaard voor Bosvelt, die dit seizoen uitvoerig is gevolgd door de technische van Oranje. ,,Paul heeft zijn uitverkiezing helemaal zelf afgedwongen'', aldus Rijkaard. Hij maakte dit seizoen niet alleen bij Feyenoord maar ook in het partijtje onderling te Katwijk al een goede indruk op de bondscoach. Bosvelt moet rechts op het middenveld de gaatjes dichten. Zijn directe concurrent Aron Winter haakte gisteravond op de training in Brussel voortijdig af met een lichte blessure. Hij zei vanavond wel inzetbaar te zijn. Bosvelt was ook voor de interland tegen Duitsland in februari geselecteerd voor het Nederlands elftal. Hij speelde niet.

Westerveld stond al een keer onder de lat van het Nederlands elftal. Hij debuteerde vorig jaar op 8 juni in Goiania tegen Brazilië. Rijkaard onderstreepte dat Van der Sar niet gepasseerd is. ,,Van der Sar blijft eerste keus. Maar bij de interland tegen Duitsland heb ik met beide al afgesproken dat Sander in deze wedstrijd een kans zou krijgen. Hij is een volwaardig lid van de selectie en heeft dus ook recht op speelminuten.''

Leek Rijkaard tegen Duitsland te zijn teruggekeerd naar het 4-4-2-systeem, tegen België geeft de bondscoach er de voorkeur aan met drie verdedigers (Stam, Frank de Boer, Bogarde), vier middenvelders (Bosvelt, Seedorf, Davids, Cocu) en drie aanvallers (Makaay, Kluivert en Overmars) te opereren. De afwezigheid van de geblesseerde spitsen Bergkamp en Van Nistelrooy, alsmede de strijdwijze van de Belgen hebben hem ongetwijfeld daartoe doen besluiten. Deels dus noodgedwongen, deels afgestemd op de tegenstander. Dit keer een zeer offensieve aanpassing, hoewel het middenveld met Bosvelt, Davids en zelfs Cocu genoeg spelers bevat die corrigerend kunnen optreden. Makaay, die hij maandag nog geschikt achtte voor drie posities, komt op z'n oude stek aan de rechterkant te spelen.

Rijkaard verwacht een moeilijke avond. ,,Van de 59 keer dat we in België hebben gespeeld, verloren we 26 keer en kwamen we twaalfmaal niet verder dan een gelijkspel. De komst van bondscoach Waseige heeft nieuw elan te weeg gebracht in het elftal. De Belgen geloven weer in hun kansen en maken het elke tegenstander lastig. Ze schuwen de persoonlijke duels niet. Dit belooft een interessante wedstrijd te worden.''

Opstelling Nederland: Westerveld; Stam, Frank de Boer, Bogarde; Bosvelt, Seedorf, Davids, Cocu; Makaay, Kluivert, Overmars.

Opstelling België: De Wilde; Deflandre, Staelens, Crasson, Léonard; Verheyen, Wilmots, Vanderhaeghe, Goor; Strupar, Emile Mpenza.