De Muppets leunen lui op hun succes uit het verleden

Muppets from Space is alweer de zesde film met de Muppets, de poppen van Jim Henson die in 1969 hun opwachting maakten in Sesamstraat en in de jaren zeventig hun eigen aandoenlijke show kregen. De tweede scène uit de nieuwe film is een feest van herkenning voor liefhebbers. Bijna alle dieren, mensen en monsters die Henson gestalte gaf komen erin voor en de scène zit vol met het soort uitzinnige en toch milde grappen waar de in 1990 overleden Henson zo goed in was. De hele cast van de Muppet Show, inclusief de twee moppermannetjes uit het publiek, wordt in Muppets from Space wakker in een groot houten huis in een Amerikaanse buitenwijk, waar de Zweedse kok het ontbijt verzorgt, Animal zijn haar in het toilet wast, en Miss Piggy alle kleren uit haar kast rukt. Henson houdt van grappen waarin zijn vermenselijkte dieren hun macht over hun omgeving kunnen vieren. Een rat die ochtendgymnastiek doet is een mens. Een rat die als fitnessapparaat een muizenval gebruikt, maakt een mens aan het lachen. Helaas neemt de grapdichtheid van Muppets from Space na de eerste paar scènes snel af. De grappen die gemaakt worden, stemmen nostalgisch. Een pratende boterham is een zwaktebod na het zingende lunchpakket dat ik me van de televisie herinner. De makers, onder wie de debuterende regisseur Tim Hill, redeneren waarschijlijk dat het niet uitmaakt omdat de jonge doelgroep de oude shows toch nooit heeft gezien. Het zou hun eer te na moeten zijn.

De bekendste Muppets, Kermit en Miss Piggy, spelen in Muppets from Space bijrollen. De hoofdrol is deze keer voor Gonzo, zowat de enige muppet die niet tot een bepaalde diersoort of menstype is te herleiden. Zijn neus lijkt wel op een slurfje, maar dat maakt hem nog niet tot een olifant. In een nachtmerrie ziet Gonzo allerlei dieren aan boord van de ark van Noach gaan, maar hem wordt de toegang geweigerd. Noach geeft hem wel een paraplu. In Muppets from Space blijkt Gonzo toch niet uniek te zijn. Er is wel een planeet waarop een heleboel Gonzo's wonen. Het is alleen de aarde niet.

De meeste Muppetfilms stelen hun plot van een beroemd boek of een bekend filmgenre. Deze keer is het de beurt aan de science fiction. Muppets from Space zit vol vermoeiende verwijzingen naar klassieke en recente films uit het genre, waaronder Star Wars, E.T. en Men in Black.

De ambitie van de makers van de Muppetfilms lijkt steeds kleiner te worden. De acteurs die met de poppen mee spelen zijn allang geen grote sterren meer. Voor Muppets from Space zijn ook geen nieuwe liedjes geschreven. De film wordt begeleid door vrolijke funk uit de jaren zeventig. Dat klinkt feestelijk, maar verraadt net als al de verwijzingen een lui leunen op de kunsten van anderen. De Muppets blijven beter verdienen.

Muppets From Space. Regie: Tim Hill. Met: Dave Goelz, Steve Whitmire, Bill Barretta, Frank Oz (stemmen Muppets); Jeffrey Tambor, F. Murray Abraham, David Arquette, Ray Liotta, Andie MacDowell. Uitgebracht op huurvideo door Columbia TriStar.