Beurs zet zich schrap voor cijfers UPC

Na het recordslot van gisteren moest de AEX-index vanmorgen wat terug op basis van een lager slot van Wall Street en een zwakke ochtend voor technologiefondsen.

Hagemeyer plus 4,2 procent, Heineken 1,5 procent er bij, Unilever anderhalf procent omhoog, een forse sprong met 7,2 procent voor Elsevier en een klein winstje voor Wolters Kluwer: de beurs gedroeg zich vanmorgen alsof het 1996 was in plaats van 2000. De sterren van weleer schitterden omdat de huidige cast van het Damrak het vanmorgen even liet afweten.

De AEX-index was 4,92 punten lager op 683,02 punten. Nadat de Amerikaanse Nasdaq-index gisteren met 2,5 procent terugviel, daalde er vanmorgen overal in Europa een grauwe sluier neer over de technologie-aandelen. Het Damrak wist zich niet aan die stemming te onttrekken. Telecombedrijf KPN leverde bijvoorbeeld 3,2 procent in op 134 euro, ondans een positief advies van de zakenbank Lehman over KPN's deeldochter KPNQwest.

Het kabelbedrijf UPC, dat vanmiddag zijn jaarcijfers presenteerde, was in de aanloop daarheen niet in trek. Het aandeel daalde met 1,7 procent tot 60,95 euro. Dat is ver onder het koersrecord van 84,90 euro van 9 maart.

Analisten voorspelden vanmorgen gemiddeld een verlies voor UPC over 1999 van 454 miljoen euro. De taxaties liepen echter wijd uiteen, van 560 miljoen verlies tot 326 miljoen verlies. Dat onderstreept hoe lastig het voor analisten is om de resultaten van nieuwe-economiebedrijven in te schatten. UPC's aankondiging dat het het Tsjechische kabelbedrijf Dattelkabel heeft gekocht, actief in Praag, hielp de koers niet.

Philips daalde licht, met 1 procent tot 192,85 euro. Daarmee werd de poging van het aandeel om een tweede koerspiek te bereiken na het record van 211 euro op 6 maart onderbroken. Philips kreeg wel steun van ING Barings, dat zijn koersdoel voor het aandeel opschroefde van 225 euro naar 250 euro over twaalf maanden. Maar beleggers luisterden er niet naar. Ook het bericht dat Philips een aparte maatschappij opricht om software te maken voor consumentenproducten, Trimedia, was onvoldoende om de koers een impuls te geven. Sony zal samen met Philips de eerste investeerder zijn in Trimedia.

Chipmachinemaker ASML, het Amsterdamse windvaantje van de Nasdaqindex, moest met 2,2 procent terug tot 140,05 euro. Bij de Midkapindex was het Cap Gemini dat de koersval van het aandeel in Parijs vanmorgen op het Damrak imiteerde. Er ging 4,8 procent van Cap af op 285,70 euro.

Het fonds dat er vanmorgen uitsprong was World Online. De geplaagde Internetaanbieder kon 7,25 procent vooruit op 28,85 euro, tegen een slot van 26,90 euro gisteren. Volgens handelaren was de handel in World Online speculatief, met partijen die onderzoeken of het aandeel tot een rally is aan te zetten die de waarde over de 30 euro heen kan tillen.