Baan krijgt weer financiële injectie uit VS

Baan neemt opnieuw ingrijpende maatregelen om de neerwaartse spiraal te onderbreken waarin het bedrijf is terechtgekomen. De softwaremaker gaat een bedrijfseenheid verzelfstandigen en heeft zich verzekerd van een nieuwe financiële injectie.

Dat is vanmorgen bekendgemaakt. De Amerikaanse zakenbank Bear Stearns investeert in Baan 150 miljoen dollar (meer dan 320 miljoen gulden) in ruil voor een aandelenbelang dat volgens financieel specialist F. Goettsch van Baan kan oplopen tot tussen tien en vijftien procent. Aan de kapitaalinjectie, die kan worden uitgesmeerd over de komende 18 maanden, zijn volgens Goettsch `gebruikelijke' voorwaarden gesteld zoals het uitblijven van een faillissement of een zeer scherpe koersval.

Eerder dit jaar heeft Baan de Amsterdamse effectenbeurs in een presentatie moeten aantonen dat het nog beschikte over een positief eigen vermogen, de financiële buffer van bedrijven voor verliezen in de toekomst. Met de nieuwe injectie lijkt Baan zich weer even verzekerd te hebben van financiële continuïteit. Goettsch wil, vooruitlopend op de presentatie van kwartaalcijfers volgende maand niet preciseren hoe Baan er financieel voorstaat.

Eerder deze week zinspeelde bestuursvoorzitter Everaert van Baan al op een mogelijke beursgang van softwaremaker Aurum, een bedrijf dat Baan in 1997 heeft gekocht voor 250 miljoen dollar. In een eerste stap op weg naar een mogelijke beursgang maakte Baan vanmorgen bekend dat het zijn divisie voor het zakendoen met klanten via Internet zal verzelfstandigen. Aurum is veruit het belangrijkste onderdeel van deze tak voor zogeheten Customer Relationship Management. De markt voor het afhandelen van klantcontact via Internet groeit sterk. ,,Die ontwikkelingen komen volgens ons onvoldoende tot uiting in de waarde van Baan'', aldus Goettsch. ,,Wij wilden Aurum beter zichtbaar maken.''

De verzelfstandiging van Aurum is een nieuwe stap naar het opsplitsen van Baan. Onlangs versterkte Baan al zijn balanspositie met de verkoop van Coda (software voor financieel management) en Meta4 (software voor personeelszaken).

De belangrijkste kernonderdelen van het oude Baan die resteren zijn volgens Goettsch de tak Enterprise Resource Planning voor het aansturen van processen binnen bedrijven en de tak supply chain management die software ontwikkelt om zaken te doen met hun toeleveranciers. Analisten hebben de vraag opgeworpen in hoeverre deze kern van Baan op eigen benen nog levensvatbaar is. Goettsch wijst erop dat de opbrengsten van een beursgang of een andere financiële injectie voor Aurum door Baan als geheel gebruikt kunnen worden.

Baan heeft in korte tijd twee commissarissen zien vertrekken. De voormalige chef Defensiestaf H. van den Breemen en bestuursvoorzitter J. Janssen van bouwer Heijmans hebben hun taken wegens ziekte moeten neerleggen. H. Wortmann neemt van Janssen voorlopig de rol van president-commissaris over. Het aandeel Baan noteerde vanmorgen ruim zes procent hoger op 6,10 euro.