Actuarissen: geen lage premie voor rijken

De actuarissen vinden een premieverlaging voor overlijdensrisicoverzekeringen op grond van een hoog inkomen maatschappelijk onaanvaardbaar. Vorige week kondigde de kleine verzekeraar Legal & General zo'n reductie aan. Op grond van onderzoek van TNO naar een verband tussen levensduur, opleiding en inkomen gaan bij de Britse maatschappij de premies voor de rijken met gemiddeld 30 procent omlaag. Volgens het Actuarieel Genootschap hebben ook mensen met een lager inkomen vaak een even gezonde levenstijl als mensne met een hoog inkomen. ,,Mensen met hetzelfde risicoprofiel, maar met een laag inkomen, moeten in de door Legal & General gekozen structuur louter en alleen wegens dat lage inkomen meer premie betalen.'' Volgens de verzekeringswiskundigen moeten premies niet alleen verzekeringstechnisch verantwoord zijn, maar ook maatschappelijk. (ANP)