Actie tegen agressie in vervoer

. Werknemers in het openbaar vervoer hebben vanmorgen actie gevoerd tegen de toenemende agressie in trein en bus. De actie is gericht op de reizigers en op de politici in Den Haag.

Conducteurs en machinisten deelden vanmorgen op de grotere treinstations in het hele land flyers uit met de tekst ,,Agressie! Vindt u dat gewoon? Wij niet!'' Het zwaartepunt van de actie ligt in de Randstad, waar naar verhouding de meeste agressie voorkomt. Bus-, trein- en metropersoneel deed ook mee.

Volgens Jan Arndts, voorzitter van de Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs (VVMC) en initiatiefnemer van de actie, moeten de reizigers zich bewust worden van hun verantwoordelijkheid voor elkaars gedrag. ,,Medereizigers moeten al inspringen vóór er agressie ontstaat. Door als een zwartrijder niet wil betalen te zeggen `doe niet zo vervelend, betaal gewoon'. Dat voorkomt al een heleboel ellende.''

Reizigersvereniging Rover kan begrip voor de actie opbrengen, maar vindt de kritiek op haar achterban niet helemaal terecht. Roverbestuurslid A. de Wit: ,,Veel mensen durven gewoon niet in te grijpen. Bovendien moet het personeel ook eens aangeven wát er van de passagiers verwacht wordt. Nu doen ze dat eindelijk eens een keer. Maar conducteurs moeten ook zorgen dat ze duidelijke aanwezig zijn. Vaak zitten ze gewoon gezellig met elkaar te babbelen in de eerste klas.''

Volgende week behandelt de Tweede Kamer de Wet personenvervoer 2000, die bepaalt dat gemeenten en provincies regionale vervoersconcessies mogen verdelen. De bonden in het openbaar vervoer willen dat de overheden daarbij hoge eisen stellen aan de veiligheid.

Aanleiding voor de actie is een incident in Schiedam op 13 december vorig jaar. Een conducteur werd toen door een groep jongeren met een loden pijp geslagen en met stenen bekogeld nadat hij één van hen op zwartrijden had betrapt.