Vlaams Blok wijzigt visie op buitenlanders

Het racistische Vlaams Blok lijkt een nieuwe tactiek te willen volgen om zijn politieke isolement in Vlaanderen te doorbreken. Daarom heeft de extreem-rechtse partij besloten haar standpunt over vreemdelingen aan te passen.

Partijleider Filip Dewinter verklaarde vanmorgen in een interview met het dagblad Gazet van Antwerpen dat zijn partij er niet langer aan wil vasthouden dat werkloze, veroordeelde illegale vreemdelingen terug moeten naar hun land. Volgens Dewinter moet het Vlaams Blok zich neerleggen bij ,,de realiteit'' dat grote groepen buitenlanders in België blijven. ,,Wij gaan daarmee akkoord, mits ze zich aanpassen''. Het Vlaams Blok zal volgens Dewinter zijn zogeheten `70-puntenplan', waarin de partijstandpunten zijn neergelegd, aanpassen. Volgens Dewinter is zijn partij door dit programma ,,te veel in het defensief gedrongen''.

In Vlaanderen hebben tot nu toe alle partijen het zogeheten `cordon sanitaire' tegen het Vlaams Blok gehandhaafd, wat betekent dat nergens met deze partij coalities worden aangegaan. Uit een recente peiling is gebleken dat de aanhang van het Vlaams Blok in Vlaanderen iets is teruggelopen, volgens La libre Belgique ligt hun aanhang in Vlaanderen nu iets onder de vijftien procent. In Antwerpen heeft de partij – met ruim een kwart van de stemmen bij de laatste verkiezingen – de grootste aanhang. Het Vlaams Blok heeft al eerder gezegd dat het vreemdelingenstandpunt wordt aangepast. Voorzitter Karel de Gucht van de liberale VLD, de partij van premier Verhofstadt, zei onlangs dat het Blok ,,doet alsof''. Volgens De Gucht zal het Vlaams Blok er niet in slagen dé rechtse partij van Vlaanderen te worden.