Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over een bijeenkomst van Spaanse oud-gastarbeiders, die overwegen naar hun geboorteland terug te keren. En over de opleiding Human Technology in Groningen, waar men zich bezighoudt met de gebruiksvriendelijkheid van apparaten zoals videorecorders en magnetrons. TV2, 17.29-18.55u

Netwerk. Sinds 1993 is er een verbod op het gebruik van asbest. Het duurt tussen de twintig en veertig jaar voordat de gevolgen van het werken met asbest zichtbaar worden. Toch is het zo dat na dertig jaar de juridische mogelijkheid vervalt om de werkgever hiervoor aansprakelijk te stellen. Deze week buigt de Hoge Raad zich over de verjaringstermijn. Ned.1, 20.30-21.03u.

Nova. Een gesprek met Willebrord Nieuwenhuis, redacteur van NRC Handelsblad, over zijn boek Vietnam, de nooit verdwenen oorlog, waarin hij zijn rol als oorlogsverslaggever in Vietnam beschrijft. Ned.3, 22,34-23.03u.

REPORTAGE

Waskracht! Aandacht voor GG & GD die in Utrechtse parken tenten neerzetten, waarin 's avonds rondlopende homoseksuelen informatie over veilig vrijen kunnen krijgen. Ned.3, 19.55-20.23u.

Oog in oog. Reportage over Xaviera Hollander, ooit bordeelhoudster en tegenwoordig producente van toneel en kleinkunst in haar eigen huis in Amsterdam. En Aids-activiste Ethel Pengel reist naar haar geboorteland Suriname. Net als in Afrika neemt de HIV-besmetting daar epidemische vormen aan. Net5, 23.00-23.30u.

DOCUMENTAIRE

Noorderlicht. Baby brein. Hersenonderzoek zou aangetoond hebben dat baby's slimmer worden als ze naar klassieke muziek luisteren. De waarheid is dat het onderzoek naar dit zogenaamde `Mozart-effect' is uitgevoerd bij studenten en niet bij jonge kinderen. Het effect hield bovendien maar een paar minuten aan en bleek niet reproduceerbaar. Ned.3, 20.23-20.50u.

Zembla. Elk jaar worden duizenden Pakistaanse vrouwen om erekwesties vermoord. Volgens de Pakistaans islamitische wet mag eerwraak straffeloos worden uitgevoerd. In deze documentaire komen voor- en tegenstanders van de eerwraak aan het woord. Ned.3, 21.18-22.00u.

Het andere gezicht. Wachten op de dood? Portret van Ben Zylicz, medisch directeur van hospice Rozenheuvel in Rozendaal. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.33-21.57u.

Ape-man. Slotaflevering van een serie over de oorsprong en evolutie van de mens. Er brak een crisis aan toen de Neanderthalers voor het eerst leden van het huidige menselijke ras ontmoetten. Recent onderzoek wijst uit dat de soorten meer overeenkomsten hadden dan oorspronkelijk werd vermoed. BBC 2, 22.00-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Geel. De Duitse theologe Dorothee Sölle en Tamarah Benima, publicisten en voormalig hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad, over de spanning tussen mystiek en maatschappelijke betrokkenheid. Ned.1, 21.57-22.21u.

SPORT

Studio NOS. Geheel gewijd aan de oefeninterland België-Nederland, die woensdag in Brussel wordt gespeeld. Gesprekken met Jeu Sprengers en Michel D'Hooge, beiden president van Euro 2000, de organisatie van het EK, en voorzitter van de voetbalbond in respectievelijk Nederland en België. TV2, 23.00-23.35u.

KUNST

Celine Dion: All the way... a decade of song. Muziekspecial over de popdiva Celine Dion, met opnames van de show die zij vorig jaar gaf in de Radio City Music Hall in New York. TV2, 22.25-22.57u.

Tabu Vergeltung - Die Literaten und der Luftkrieg. Over de vraag waarom geen enkele Duitse schrijver over de geallieerde WO II-bombardementen op Duitse steden heeft geschreven. ZDF, 22.45-23.30u.

FILMS

. La fille seule (Benoît Jacquot, 1995, Frankrijk). Curieuze stijloefening volgt, in real-time, anderhalf uur uit het leven van kamermeisje Virginie Ledoyon. Ze heeft haar vriendje zojuist vertelt dat ze zwanger is en moet ontbijtjes rondbrengen in een vier-sterren-hotel. TV5, 18.15-19.45u.

Sudden Death (Peter Hyams, 1995, VS). Jean-Claude Van Damme bedient zich o.m. van frituurvet en vaatwassers bij poging om gegijzelde president van Amerika te ontzetten uit nok van ijshockeystadion. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Real McCoy (Russel Mulcahy, 1993, VS). Voorspelbare genrefilm draait de traditionele rolpatronen van de bankroversfilm om. Misdadig brein Terence Stamp dwingt Kim Basinger mee te werken aan de volmaakte kraak. Met Val Kilmer als de naïeve ijdeltuit. Veronica, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Jack (Francis Ford Coppola, 1996, VS). Robin Williams speelt een 10-jarige die als gevolg van een merkwaardige genetische afwijking al het lichaam heeft van een man van veertig. Hij oogt uitgesproken ongelukkig in deze aaneenschakeling van mislukte pogingen om ons een lach en een traan te ontlokken over dit voorbijvliedende leven. RTL4, 21.00-23.15u., met reclame.

The Cold Front (Paul Bnarbic, 1989, VS). Low-budget-spionagethriller. Amerikaanse agent Martin Sheen en Canadese `mountie' Michael Ontkean versus politieke huurmoordenaar. Veronica, 22.30-0.10u., met reclame.

The Unsuspected (Michael Curtiz, 1947, VS). Expressionistische stilering en hoofdrol van Claude Rains zijn sterke troefen van mystery thriller. Presentator van criminologisch radioprogramma pleegt een moord. ARD, 0.45-2.25u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Under Siege II (Geoff Murphy, 1995, VS). Vervolg-actiefilm volgens het boekje. Onverstoorbare Steven Seagal versus de kapers van een luxueuze trein die door de Rocky Mountains dendert. BBC1, 22.30-24.00u.