Schikking in New York over mestmadonna

De rechtszaak van burgemeester Giuliani tegen het Brooklyn Museum of Art over Chris Ofili's `olifantenmestschilderij' is geëindigd in een schikking.

De stad New York is met het Brooklyn Museum overeengekomen dat alle subsidies, die sinds oktober waren stopgezet, onverkort worden voortgezet. Bovendien zal de gemeente 5,8 miljoen dollar besteden aan een renovatieproject voor het museum.

Aanleiding van het conflict tussen Giuliani en het Brooklyn Museum was de Britse tentoonstelling Sensation die er vorig jaar oktober geopend werd. Giuliani nam vooral aanstoot aan Holy Virgin Mary van de Brits-Nigeriaanse kunstenaar Chris Ofili, een met olifantenmest en pornografische plaatjes versierde portet van een zwarte madonna. De burgemeester noemde het werk `ziek' en `wagelijk', en maakte er bezwaar tegen dat de `kwetsende' tentoonstelling werd gesubsidieerd met belastinggeld. John O'Connor, de kardinaal van New York, viel hem bij in zijn kritiek. De Republikein Giuliani voert overigens campagne om senator te worden voor de staat New York, waar veertig procent van de kiezers katholiek is.

Een dag voor de opening van de tentoonstelling zette Giuliani de subsidie van 7,2 miljoen aan het museum stop, ongeveer een derde van het totale museumbudget. Daarnaast spande hij een rechtszaak aan om het museumbestuur te laten ontslaan en de uitzetting van het museum af te dwingen uit het gemeentegebouw waar het al meer dan een eeuw gevestigd was. Er kwam inmiddellijk protest tegen Giuliani's acties van mensenrechtenorganisaties en kunstenaars in zowel Amerika als Europa, die zich beriepen op het grondwettelijke recht op vrijheid van meningsuiting. Het Brooklyn Museum begon vervolgens zelf een federale rechtszaak tegen de stad New York, waarin District Court rechter Nina Gershon eind vorig jaar Giuliani's maatregelen ongrondwettig verklaarde, en bepaalde dat de subsidie moest worden hervat. De burgemeester noemde Gershon echter `totally out of control', en ging in beroep.

Uiteindelijk trof Giuliani een schikking. Verder verbood rechter Gershon het stadsbestuur nadrukkelijk om andere strafmaatregelen te nemen tegen het museum, dat de op een na grootste kunstverzameling in de Verenigde Staten bezit. Beide partijen moeten voorts hun eigen rechtskosten betalen. `Burgemeester Giuliani heeft er goed aan gedaan om zijn onhoudbare positie te laten varen,' zei Floyd Abrams, de advocaat van het museum. Giuliani was niet bereikbaar voor commentaar, maar het gemeentebestuur liet via een advocaat weten tevreden te zijn met de schikking. (Reuters, AP)