Poetin tot kiezers: `verwacht van mij geen wonderen'

Ruslands nieuwgekozen president Vladimir Poetin heeft zijn kiezers gisteren gewaarschuwd ,,geen wonderen'' van hem te verwachten. Tegelijkertijd beloofde hij dat hij in zijn militaire campagne tegen de Tsjetsjeense rebellen zal volharden.

In een toespraak tot troepen van de Binnenlandse Veiligheidsdienst sloot hij een dialoog met de separatisten uit. ,,Jullie dapperheid en waardigheid is een zekere waarborg dat de regio zal worden bevrijd van bandieten'', zo sprak de 47-jarige Kremlinleider.

De Russische kranten hebben Poetins verkiezingstriomf vanmorgen uitgelegd als een hunkering naar orde. ,,Het volk smacht naar de deegrol van de macht'', zo schrijft Segodnja. De krant ziet de uitslag tegelijkertijd als een ,,vonnis over het tijdperk-Jeltsin, de hervormingen en de hervormers''. De democraten zijn niet alleen weggevaagd, ,,ze zijn op 26 maart overleden''.

Net als Segodnja komt ook Izvestija tot de slotsom dat de ,,oude oppositie is verdwenen, en de nieuwe niet bestaat''. De tijd van ,,romantici in de democratie is voorbij'', zij hebben volgens Izvestija plaatsgemaakt ,,voor een nieuwe generatie pragmatici''. Het zakenblad Kommersant verwacht geen radicale maatregelen van Poetin in de komende maanden, aangezien hij ook in zijn tijd als chef van de geheime dienst FSB behoedzaam opereerde. Tot zover onze correspondent

In de meeste Westerse hoofdsteden is de verkiezingszege van Vladimir Poetin in Rusland met voorzichtig optimisme ontvangen. In de reacties klinkt de hoop op een `nieuw begin' in de relaties met Moskou door. In de felicitatieboodschappen aan de Russische president werd van Westerse kant vrijwel steeds gehamerd op de noodzaak van een vredesregeling in Tsjetsjenië. De Franse president, Jacques Chirac, prees in zijn boodschap aan Poetin de Frans-Russische vriendschap. Frankrijk wenst ,,een sterk, welvarend, democratisch Rusland'', dat ,,de prominente rol speelt die het toekomt binnen de Europese ruimte en de internationale gemeenschap''. Maar Chirac riep Poetin ook op te zorgen voor ,,de terugkeer van vrede op het Russische grondgebied'', een verwijzing naar de oorlog in Tsjetsjenië.

De Duitse kanselier Gerhard Schröder was ,,tevreden'' over Poetins verkiezing, maar ook hij voegde daaraan toe te hopen dat nu de kans bestaat ,,het Tsjetsjenië-conflict op te lossen en de omstandigheden te scheppen waardoor de mensen daar in waardigheid kunnen leven''. De Amerikaanse president Clinton en de Britse premier Tony Blair belden persoonlijk met Poetin om hem te feliciteren. In dat gesprek drongen beiden aan op een regeling in Tsjetsjenië. Rusland moet ook, aldus Clinton, een onderzoek toelaten naar schending van de rechten van de mens in Tsjetsjenië en internationale hulporganisaties er hun werk laten doen. Blair drong aan op de uitbreiding van economische en handelsbanden tussen Rusland en het Verenigd Koninkrijk. Javier Solana, bij de EU verantwoordelijk voor het buitenlands en veiligheidsbeleid, liet weten te hopen op een ,,nieuw begin'' in de relaties tussen de EU en Rusland. (Reuters, AP, AFP)