Met belang in Scania gaat wens van VW in vervulling

Volkswagen wordt mede-eigenaar van de Zweedse truckfabrikant Scania. Het concern uit Wolfsburg heeft daarvoor een akkoord bereikt met investeringsmaatschappij Investor, eigendom van de machtige Zweedse familie Wallenberg. Voor een bedrag van 3,6 miljard gulden krijgt Volkswagen 34 procent van het stemrecht binnen Scania, maar VW-voorzitter Ferdinand Piëch benadrukte dat er ,,geen sprake is van een overname''. Piëch verklaarde dat het belang dat VW in Scania heeft genomen past in de strategie op langere termijn van Volkswagen.

Volkswagen had al langere tijd belangstelling om in de vrachtwagens te stappen. Het Duitse concern maakt naast personenwagens nu alleen lichte bedrijfswagens. Zelf een bedrijf voor zware trucks op te bouwen vond VW gezien het gebrek aan expertise te riskant. Vandaar dat is gekozen voor een bestaande fabrikant.

Scania kwam in de etalage te staan nadat de Europese Commissie half maart een voorgenomen fusie met het eveneens Zweedse Volvo verbood. Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) was van mening dat de Zweedse vrachtwagencombinatie een te dominante positie zou krijgen op de Scandinavische markt. Marcus Wallenberg, topman van Investor, zei gisteren naar een snelle oplossing te hebben gezocht om een einde te maken aan de onzekerheid rond Scania. Het bedrijf is blij met de nieuwe partner. ,,Het is een aanzienlijk voordeel om een nieuwe stabiele industriële eigenaar te krijgen als Volkswagen'', aldus bestuursvoorzitter Leif Ostling.

Het mislukken van de fusie met Scania was een tegenvaller voor Volvo. De Zweedse vrachtwagenfabrikant was zich helemaal gaan richten op de vrachtwagenproductie nadat begin vorig jaar de personenwagendivisie aan het Amerikaanse Ford was verkocht. Volvo heeft nog een fors belang in Scania (45,5 procent van het aandelenkapitaal en 30,6 procent van de stemrechten), maar wil dat volgens analisten wel verkopen. De Zweden zouden de voorkeur geven aan een personenwagenfabrikant boven een concurrent. Een woordvoerder van Volvo zei dat de interesse afhangt van een bod van Volkswagen. Volgens Piëch mag Volvo gewoon aandeelhouder blijven.

Scania en Volkswagen werken al vijftig jaar samen op het gebied van verkoop en distributie van Volkswagens in Zweden. Scania boekte vorig jaar een omzet van 47,1 miljard kroon (12,4 miljard gulden), 4 procent meer dan in 1998. De nettowinst steeg 40 procent tot 3,1 miljard kroon (815 miljoen). Volkswagen zag vorig jaar zijn nettowinst met 26,4 procent dalen tot ruim 1,65 miljard mark. De omzet nam daarentegen toe met 10 procent tot 147 miljard mark. Het concern zette vorig jaar 4,9 miljoen auto's af.