Latijns Amerika groeit sterk

De economie van Latijns Amerika herstelt zich verrassend snel. Na een magere groei in 1999 van slechts 0,3 procent voorspelt de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB) voor dit jaar 4 procent groei.

Deze optimistische prognose presenteerde IADB-voorzitter Enrique Iglesias gisteren tijdens de jaarvergadering van zijn bank in New Orleans voor een gehoor van ministers van Financiën, centrale bankpresidenten en investeerders uit Latijns Amerika, de Verenigde Staten en Canada. De vooruitzichten voor de regio zien er nu veel beter uit dan nog maar enkele maanden geleden, verzekerde Iglesias de deelnamers.

Vooral de kapitaalstromen naar de `latino'-regio – die in 1997/98 tijdens de Azië-crisis snel opdroogden, trekken weer aan. Hierdoor vermindert de druk op de rentetarieven en wisselkoersen, en wordt de basis gelegd voor hernieuwdegroei. ,,Het zou mij beslist niet verbazen als de economen hun groeiramingen over de Latijns-Amerikaanse economieën binnenkort weer naar boven moeten bijstellen'', zei Ricardo Hausmann, chef-econoom van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank in New Orleans.

De bank toont zich in haar laatste jaarverslag tevreden over de wijze waarop Latijns-Amerikaanse overheden hebben gereageerd op de inzinking van de afgelopen jaren. Volgens de IADB hebben zij de juiste budgettaire maatregelen getroffen en op stapel staande privatiseringen verder uitgevoerd. Wat monetair beleid en wisselkoerspolitiek betreft werden eveneens de juiste maatregelen genomen, aldus het bankrapport. Het speculatieve flitskapitaal is uit de regio verdwenen en het afgelopen jaar stroomde er weer voor 40 miljard dollar aan directe investeringen naar Latijns Amerika. Toch daalde de totale kapitaalinstroom van 80 miljard dollar in 1997 naar 72 miljard in 1998 en 50 miljard vorig jaar.

Deze vermindering werd gedeeltelijk gecompenseerd door extra kredieten aan Latijns Amerika van de IADB en van de Wereldbank. Zo fourneerde de IADB het continent in 1999 9,5 miljard dollar. Dat was inclusief een recordbedrag van 4,6 miljard dollar aan noodleningen.

In New Orleans spraken aanwezige topfunctionarissen niet alleen over het verbeterde economische klimaat in Latijns Amerika, maar ook over nieuwe dreigingen. Zo wezen zij op de aanhoudend hoge tekorten op lopende rekeningen en op het risico dat er een einde komt aan de sterke groei in de VS.