Kabeljauw herontdekt

Je zou verwachten dat in een land aan zee veel vis wordt gegeten. Dat valt tegen in Nederland, waar gemiddeld maar eens in de drie weken vis op het menu staat. Toch lijkt het tij te keren. In 1999 werd 8 procent meer vis verkocht dan in het jaar daarvoor. Het Nederlands Visbureau schrijft dat toe aan zijn campagne `Tijd voor Vis'. Het gratis receptenboekje van die campagne ligt weer klaar in winkels. Verleden jaar werden daarvan meer dan drie miljoen exemplaren mee naar huis genomen. Zagen supermarkten tot voor kort weinig heil in de verkoop van vis, dat is nu anders dankzij verpakking die geurtjes tegenhoudt. De supermarkten zijn goed voor 38 procent van de verkoop van vis. Niettemin zagen ook de visspeciaalzaak hun omzet licht stijgen. Het meest verkocht in de supermarkt is gerookte zalm, gevolgd door mosselen, garnalen, zalm naturel en gerookte paling. In de visspeciaalzaak staat zoute haring bovenaan. Daarna komen kabeljauw, lekkerbek (warm gebakken, daar kan geen supermarkt tegenop), zalm naturel en kibbeling. Kabeljauw verliest terrein. Daarom vandaag een recept met kabeljauw voor 4 personen.

Kook de rijst in kokend water met zout volgens de gebruiksaanwijzing. Pel en snipper het sjalotje en snijd de kabeljauw in dobbelstenen. Kook de prei in wat water gaar in 3 à 3,5 minuut in de magnetron (750 Watt) of in 6 tot 8 minuten in een pan. Smelt de boter in een pan en fruit hierin de snippers sjalot twee 2 minuten lang. Voeg de bloem toe en laat het mengsel even pruttelen. Voeg al roerend bouillon of melk toe en blijf roeren tot de saus gebonden is. Doe de wijn en het bouillontablet erbij. Verdun de saus eventueel met kookvocht van de prei of met water. Laat de stukjes vis in de saus in een paar minuten gaar worden. Roer de garnalen, de prei en de dille door de saus en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer rijst erbij.

    • Annelène van Eijndhoven