Jospin haalt rivaal terug in Frans kabinet

Met de bedoeling ,,de slagkracht van de regering te vergroten'' heeft de Franse premier Lionel Jospin gisteren acht nieuwe bewindslieden (vijf ministers, een onderminister, twee staatssecretarissen) benoemd.

Massaal verzet van met name de onderwijssector en de belastingdiensten tegen de hervormingsplannen van zijn regering heeft Jospin gedwongen ,,correcties'' aan te brengen in zijn kabinet. De ministers Sautter (Financiën), Allègre (Onderwijs), Zuccarelli (Overheidsdiensten) en Trautmann (Cultuur) hebben het veld moeten ruimen.

De opmerkelijkste benoemingen zijn die van oud-premier en huidige voorzitter van de Assemblée Nationale, Laurent Fabius, als minister van Financiën en van Jack lang, oud-minister van Onderwijs en van Cultuur en, tot gisteren, kandidaat voor het burgemeesterschap van Parijs, als minister van Onderwijs. Vooral deze twee benoemingen zijn Jospin al te staan gekomen op het verwijt, dat hij, in plaats van te vernieuwen, teruggekeerd is naar het ,,mitterrandisme''. Fabius en Lang, maar ook Catherine Tasca, die minister van Cultuur wordt, Michel Sapin (Ambtenarenapparaat) en Roger-Gérard Schwartzenberg (Onderzoek) zijn afkomstig uit de omgeving van de vroegere president François Mitterrand.

Premier Jospin heeft zijn nieuwe ministers gerekruteerd uit alle geledingen van de linkse meerderheid, bestaande uit zijn eigen Socialistische Parij (SP), de communisten (PCF) en de Groenen. Hij neemt daarmee het adagium van Mitterrand, dat in ,,tijden van oorlog'' eerst de eenheid van de partij gegarandeerd moet worden, ter harte. De grootste regeringspartij, de SP, heeft de kabinetswijziging ,,een versteviging van de basis van de linkse meerderheid'' genoemd. De oppositiepartij RPR, van president Jacques Chirac, kwalificeerde de wijziging als ,,een terugkeer naar het systeem-Mitterrand met de bedoeling een bizarre meerderheid te smeden''. Alain Madelin van de Liberale Democraten (DL) voorziet in plaats van ,,beweging'' ,,hoogstwaarschijnlijk een voortzetting van de verstarring''. Volgens de UDF heeft Frankrijk door de benoeming van Laurent Fabius ,,nu twee premiers''.