Japan went aan buitenlandse chefs

Japan begint te wennen aan buitenlandse bedrijven die de teugels overnemen bij een bedrijf dat eerder tot de industriële trots van het land hoorde. Toch insisteerde Mitsubishi-topman Katsuhiko Kawasoe vandaag voor het thuisfront in Tokio dat niet de vraag of zijn bedrijf onder de paraplu van Daimler-Chrysler komt belangrijk is, maar het gegeven dat de nieuwe alliantie ,,voor beide partijen een win-win situatie'' is.

Kawasoe en zijn collega Jürgen Schrempp van Daimler-Chrysler waren na de eerste persconferentie in Frankfort gisteren direct naar Tokio gevlogen om ook het Japanse publiek persoonlijk in te lichten. Eén Japanse journalist kon het niet nalaten de betekenis van deze volgorde aan de orde te stellen. Kawasoe liet het bij ,,toeval''. Daimler-Chrysler zal eenderde van de directieleden van Mitsubishi Motors benoemen en krijgt met het belang van 34 procent de feitelijke zeggenschap in het bedrijf.

Mitsubishi behoort tot het blauwe bloed van de Japanse industrie. Mitsubishi Motors was onderdeel van Mitsubishi Heavy Industries (onder meer de grootste scheepsbouwer van het land) tot het in 1970 werd verzelfstandigd. In 1988 verschenen de aandelen vervolgens in de eredivisie, de first section, van de beurs van Tokio. Grootaandeelhouders zijn nog steeds Mitsubishi Heavy, handelshuis Mitsubishi Corp., TokioMitsubishi Bank en Mitsubishi Trustbank. Deze familieleden hebben nu echter hun noodlijdende broertje de deur gewezen. Het aandeel van alle bedrijven uit de Mitsubishi-groep gezamenlijk en Mitsubishi Motors komt lager te liggen dan het aandeel van het Daimler-Chrysler.

NEDCARpagina 15