Index lonkt naar 700-grens na vers record

De grens van 700 punten kwam vanmorgen op het Damrak in zicht, nadat de AEX-index een nieuw koersrecord neerzette op 689,64 punten. KPN was de drijvende kracht vanmorgen.

De technologie- en telecomsector vormde vanmorgen een stevig fundament onder de index, die rond het middaguur 7,1 punten hoger stond op 689,22 punten. KPN kon met 4,7 procent omhoog tot 140,10 euro. Het Ierse telecombedrijf Eircom maakte vanmorgen bekend dat een van zijn twee grote buitenlandse aandeelhouders, het Zweedse Telia, overeenstemming heeft bereikt over de verkoop van zijn aandeel van 14 procent in het Ierse bedrijf. Ook KPN bezit een aandeel in Eircom, van 21 procent, en beleggers waren vanmorgen verheugd over het vooruitzicht dat KPN zijn aandelen nu ook snel verkoopt. Dat zou geld vrijmaken voor activiteiten waarin het Nederlandse telecombedrijf wél de meerderheid kan verwerven, in tegenstelling tot Eircom waarin KPN en Telia niet verder kwamen dan een gezamenlijke minderheid.

ASML kon ook flink omhoog, met 2,7 procent tot 143,25 euro. Philips hervond eveneens de weg omhoog, met een stijging van 3 procent tot 194,70 euro. Verliezers in de tech-hoek waren er ook. Versaltel moest 2 procent terug, en UPC kon zijn recente koersherstel niet volhouden. Het aandeel van het kabelbedrijf, dat morgen jaarcijfers presenteert, moest 3,2 procent terug tot 61 euro.

Akzo steeg daarentegen met 2,1 procent op 44,60 euro. Ook een klassieker als Ahold was gewild met 1,7 procent in de plus op 26,33 euro.

De mooie winstcijfers van TNT Post Groep hebben geen hoogvlieger van het aandeel gemaakt. Analisten hadden dit soort cijfers al verwacht en handhaven hun koopadvies. Het fonds won slechts een half procent op 24,10 euro.

De aanschaf door Elsevier van het goed in Internet opererende CMD betaalde zich vandaag uit met een groei van 2 procent van het aandeel op 10,42. ABN Amro, dat ook een Internetaankoop meldde, kreeg daar minder waardering voor: het aandeel leverde 0,4 procent in op 23,24 euro. Uitgever VNU was een sterke daler met 2,7 procent op 64,20 euro.

Internetfonds World Online herstelde zich vanmorgen enigszins van de klappen die het kreeg sinds de introductie op de beurs. De persconferentie van het personeel gisteren heeft er mogelijk aan meegeholpen dat het aandeel 3,3 procent klom naar 25 euro, nog steeds ver onder de introductiekoers van 43 euro. Eerder op de ochtend had World Online overigens nog veel hoger gestaan, op een koerspiek van 26,70 euro – een winst van ruim 11 procent – maar dat niveau werd niet volgehouden.

Evenals andere oliefondsen in Europa hield Koninklijke Olie zich goed in het zicht op een mogelijk OPEC-akkoord over uitbreiding van de olieproductie. Zo'n verhoging kan leiden tot een daling van de prijs van ruwe olie. Aandelen Koninklijke stonden op 57,70 euro, één procent winst.