In Amsterdam herleven de tijden van Van Gaal

Met de aanstelling van Co Adriaanse (52) als trainer van Ajax hebben de aanhan- gers van Louis van Gaal bij de club hun zin gekregen. De geboren Amsterdammer wil Ajax zijn identiteit teruggeven.

In tijden van crisis hunkert Ajax naar een sterke man, die de honderdjarige voetbalclub met harde hand een nieuw gezicht zal geven. Net als bij zijn illustere voorgangers Rinus Michels en Louis van Gaal is discipline het toverwoord in het beleid van Co Adriaanse. Met zijn aanstelling heeft Ajax bovendien de geest van Johan Cruijff verdreven. Het meest prominente erelid van de club mag desnoods als bestuurslid technische zaken samenwerken met Adriaanse, maar dan wel op zijn voorwaarden. Met Adriaanse heeft Ajax een trainer benoemd die zijn geliefde club ook op bestuurlijk niveau een facelift zal geven.

Een week heeft het bestuur en de directie van Ajax nodig gehad om de interne machtsstrijd te bezweren. Maar `De Verlosser' draagt niet langer rugnummer 14. Cruijff zal ongetwijfeld een andere coach hebben voorgedragen dan de man die zich gretig profileerde als een aanhanger van Louis van Gaal. Maar met Adriaanse kiest Ajax juist voor een trainer die de tijden van Van Gaal moet laten herleven. Toen de huidige coach van Barcelona de Arena drie jaar geleden verliet, was Adriaanse niet in beeld als zijn opvolger. De toenmalige directeur opleidingen bij Ajax leek immers te veel op zijn baas.

In het tv-programma Barend en Van Dorp erkende Ajax-voorzitter Michael van Praag gisteravond dat de tijd toen niet rijp was voor Adriaanse. ,,Na het strenge regime van Van Gaal leek het ons beter een periode van detente in te lassen'', vertelde Van Praag. ,,We meenden toen een andere persoonlijkheid nodig te hebben dan Adriaanse.'' Zoals de ééndimensionale Michels in 1971 werd opgevolgd door de aimable Stefán Kovács, snakte Ajax in 1997 na het afscheid van Van Gaal naar plooibare en sociaal voelende trainers als Morten Olsen en Jan Wouters.

De opleiders op sportpark De Toekomst tot aan de kantinedame in de Arena – niemand zal volgend seizoen bij Ajax nog uit de pas mogen lopen. Op elk terrein wordt de invloed van Adriaanse voelbaar, net zoals Van Gaal dat gewend was. Een nieuwe directeur spelersbeleid heeft Ajax na het afscheid van Danny Blind niet meer nodig. Die taak zal Adriaanse ongetwijfeld aan zijn pakket toevoegen. Voorspelde hij vorig seizoen al niet dat Blind zich geen raad zou weten met zijn nieuwe rol? ,,Je moet een automonteur niet vragen zijn auto ook te verkopen, dat is vragen om problemen'', meende Adriaanse en hij kreeg gelijk.

Nu is de voormalige profvoetballer van De Volewijckers en FC Utrecht ook een trainer die zelden zijn ongelijk toegeeft. Verbaal is Adriaanse nog sterker dan zijn vriend Van Gaal met wie hij meer gemeen heeft dan zijn opleiding tot gymleraar. Gevreesd zijn de messcherpe oordelen van Adriaanse. Hij weigert zijn mond te houden als anderen zwijgen, zoals bij de benoeming van Frank Rijkaard tot bondscoach. Het Nederlands elftal wenste hij niet te volgen. ,,Ik kijk niet naar een beunhaas met een flutdiploma'', zei Adriaanse toen hij zich bij een show in Haarlem onbespied waande.

Als een ware cabaretier noemde Adriaanse PSV-voorzitter Harry van Raaij ,,een sprekende lampekap''. Dat wilde hij nog wel even uitleggen. ,,Hij brandt als het hem gevraagd wordt, maar altijd op hetzelfde pitje'', schreef Adriaanse in zijn column in Voetbal International. De scheidende Willem II-coach kapittelde arbiter Luinge als een ,,vogelkenner'', omdat hij in elke overtreding een Schwalbe zou zien. Adriaanse onthulde dat hij zijn spelers speciaal voorbereidde op een wedstrijd met Luinge als scheidsrechter. Assistent-trainer Hans Verèl imiteerde zelfs de gel in zijn haar. Adriaanse, provocerend: ,,Zou Luinge niet als alternatieve straf Zwaluwen Vooruit tegen Zilvermeeuwen moeten fluiten?''

Met Cruijff had Adriaanse al eerder afgerekend. ,,Met de jeugdopleiding in Nederland is niets mis'', antwoordde hij op de kritiek van Cruijff. In een interview met deze krant legde Adriaanse uit waar het wel fout ging. ,,Het talent dondert te snel van de lopende band'', vertelde Adriaanse. ,,Ze komen in de A-selectie nauwelijks aan spelen toe, omdat de kloof met het tweede elftal te groot is geworden.'' Adriaanse zal de komende drie jaar bij Ajax graag het tegendeel willen bewijzen.