,,Ik had dit liever niet gezien''

De beursintroductie van World Online is uitgelopen op een koude douche voor de nieuwe aandeelhouders. Hebben de banken hun huiswerk goed gemaakt? Moeten beleggers beter beschermd worden? Vijf vragen voor beursdirecteur Möller.

De beurskoers van de verliesgevende Internet-dienstenaanbieder World Online is in acht dagen gekelderd. Ten opzichte van de eerste notering met bijna de helft, ten opzichte van de uitgiftekoers met 40 procent. Vanochtend was de koers (25,80 euro) licht in herstel. Vorige week dreef de verkoop van een pakket aandelen van de Amerikaanse beleggers BayStar, die is gelieerd aan World Online-oprichtster N. Brink, de koers scherp lager. Vijf vragen aan president-directeur G. Möller van beursbedrijf Amsterdam Exchanges.

Geschrokken van de koersval?

,,Ik had dit liever niet gezien. Met de openingskoers van World Online waren wij best tevreden. Als je kijkt naar de beursintroductie van Terra Nova (Spaanse Internet-aanbieder; red), waarbij de koers vier keer over de kop ging, is World Online realistischer. Maar als je kijkt naar de omzet in de aandelen op de eerste dag, dan ging de hele emissie in andere handen over. Dat heeft consequenties voor de prijsvorming. Je ziet het ook bij Versatel (aanleg van een geavanceerd datanet; red.), het zijn bedrijven met een bijzonder karakter, die moet je de tijd geven. Zij zijn voor beleggers moeilijk te waarderen, met een koers/winst verhouding gaat het niet.''

Wat zijn de oorzaken van de koersval, afgezien van het probleem met de waardering. Hebben de begeleidende banken hun huiswerk niet goed gedaan?

,,Ik constateer niet dat dat zo is. Soortgenoten van World Online zijn naar de Nasdaq (de toonaangende Amerikaanse beurs voor technologiebedrijven; red.) gegaan en vervolgens twee of drie keer in waarde gestegen. Dan krijg je bij beleggers een hele andere perceptie: aandelen hebben en snel verkopen. Die perceptie gaat een eigen leven leiden.''

Moeten de waarborgen voor beleggers bij beursintroducties verbeterd worden?

,,Beleggers waren voldoende geïnformeerd. Er stond een lange paragraaf in het prospectus over de risico's van het bedrijf. Wij hebben verder gewaarschuwd: pas op met bestensorders.''

Maken de verkopen van BayStar, een Amerikaanse belegger die gelieerd is aan Brink, geen rare indruk?

,,BayStar is voorzover mijn kennis strekt geen insider in het bedrijf, zoals een bestuurder. Het gaat om een aantal professionele beleggers met grote plukken aandelen. Als die verkopen is het niet leuk. De koers moet een nieuw evenwicht vinden, dat duurt een aantal weken. Dit was de eerste grote Internet-beursintroductie. Maar we hebben ook Versatel, UPC, KPNQwest gehad. UPC ging als een raket. De Nmax (beurs voor jonge bedrijven; red.) vliegt weer, de omzetten zijn fantastisch. De markt heeft een hoog selectief gehalte, een hoog IT-gehalte.''

Welke gevolgen heeft de koersval van World Online voor andere Internet-introducties?

,,Elke keer dat zo'n bedrijf naar een effectenbeurs gaat, wordt het een beetje gespiegeld aan zijn voorgangers, aan Freeserve, aan Terra Networks. Elk geval lijken beleggers weer te gebruiken om een nieuwe visie te vormen. Wat dat betreft moeten meer van deze bedrijven naar de beurs gaan om een goed evenwicht te vinden.''

    • Menno Tamminga