Het kroongewicht

Het bereiken van een kroongewicht – kilostand op de weegschaal die deelbaar is door vijf – geeft altijd aanleiding tot een moment van bezinning. Bestendig ik mijn streven een gezellige dikkerd te zijn of waag ik weer een poging er wat kilo's af te krijgen? Meestal gebeurt het laatste. Op den duur het helpt het niets, maar niets doen helpt nog minder. Gebedsgenezers en handopleggers zijn er nog niet aan te pas gekomen, maar tegen beter weten in heb ik mijn heil al bij menig wonderdieet en slankheidspreparaat gezocht. Zo heugen mij nog een regime van louter spinazie, hardgekookte eieren en bronwater en een tweedaagse exercitie met zuiveringszout, ahornsiroop en cayennepeper die twee weken lang de spijsvertering heeft ontregeld.

Nu heb ik heb mijn toevlucht genomen tot maaltijdvervangers. Ze dragen namen als `Profiel', `Gerlinéa' en `Goldenline', die fraaie vergezichten bieden op mogelijk te bereiken resultaten. De naam `Modifast' suggereert dat er ook snel winst is te behalen. Het zijn in verhouding tot het volume prijzige poeders, blikjes en repen, maar er zitten dan ook bijna alle voedingsstoffen in die een mens nodig heeft.

Niemand verwacht dat afvallen aangenaam of smakelijk is, maar moet het nu echt zo spartaans wezen? Het ontbijt uit een blikje past nog wel in het flitsende grotestadsleven. Ik zie tenminste elke ochtend een skeeler die al rolschaatsend zijn drinkontbijt nuttigt. Dat moet dus wel hip wezen. De maaltijdreep voor de lunch is dat al weer veel minder. De grofgevezelde en -begraande repen roepen associaties op met de pinda- en graanbollen die bij vorst voor vogels worden opgehangen. Het diner is pas echt treurig. Dat loopt in veel gevallen uit op een maaltijdsoep of een met vitaminen en mineralen opgevoerde instantpudding. Soep of pudding, het maakt niet uit. Beide bestaan uit een stijfselachtige substantie met weinig smaak.

Goldenline heeft `topkok' Paul Fagel aangetrokken om iets bijzonders te maken van het `vijf sterren topdieet'. Het klinkt veelbelovend, met gerechten als tagliatelle alla carbonara, mihoen met kerriesaus en bosvruchtenmousse. Fagel moet een voortreffelijke kok zijn, maar met de maaltijdvervangers kan hij toch niet uit de voeten. Een proever zag een blindgeproefde maaltijd als `iets waar een vis doorheen gezwommen is' en de andere proever als `asperges?...'. Het was volgens de verpakking tagliatelle alla carbonara. Het etiket leert dat er ruim een kwart gram cheddarkaas en eenzelfde hoeveelheid spekkaantjes in zitten. Het is een wonder dat je nog wat proeft, maar dat kan aan de smaakversterkers liggen. In hun eentje kunnen ze het niet af, er zitten er twee in.

Toch hebben de brouwsels van Fagel meer smaak en smaakvariatie dan de menu's van andere fabrikanten. De meeste muesli's, shakes, puddingen, mousses en repen smaken alleen maar zoet, heel erg zoet. En het zou me niets verbazen als de substantie die voor soep doorgaat in ziekenhuizen ook als voedingsinfuus wordt gebruikt.

Blijft de vraag waarom het er allemaal zo onaantrekkelijk uit moet zien. Het afslanken is al erg genoeg. De dozen gaan nog wel, maar de zakjes waar je het vijf dagen mee moet zien te redden zijn weinig animerend, in blanco folie met daarop een geprinte code en de aanduiding van de inhoud.

Het ergste is het gebrek aan ritueel. Van het dagelijkse ritme van koken en het gezamenlijk eten aan tafel blijft weinig meer over. Je gaat voor zo'n reep vogelvoer of een bakje edelsaroma de tafel niet dekken en dus worden de maaltijden staande genuttigd.

Of het dieet duurzame ruimte schept in de broekband, is afwachten. Het schept in elk geval wel ruimte in de tijd. De maaltijd bereiden vergt nul tot vijf minuten, het opeten is op zijn hoogst in vijf minuten geklaard. Daarna ligt nog een lange avond voor de boeg. Elke dieetweek scheelt zeker zeven uur tijd. Een kuur van acht weken is ruim voldoende om de complete cyclus `Het Bureau' te lezen. En dan is tijdsbesparing op het boodschappendoen nog niet eens meegerekend. Big Brother Albert Heijn moet het achter de bonuskaartcomputer inmiddels duidelijk zijn wat er aan de hand is. Hij kan uitrekenen hoeveel kilo's ik ben afgevallen. Thin Brother Habets is nu kleinverbruiker, want het helpt wel.