Groot charmeur

,,De olifant gaat de mammoet temmen'', zo luidde een van de eerste reacties op de benoeming van de jurist Jack Lang (60) als minister van Onderwijs. Evenals de nieuwe minister van Financiën, Laurent Fabius, afkomstig uit de stal van oud-president François Mitterrand, krijgt Lang de taak om de hervormingen van de grootste overheidssector in tegenstelling tot zijn zojuist heengezonden voorganger Claude Allègre wel tot een goed einde te brengen.

Lang keert terug op een post die hij al van 1992 tot 1993 bezette, nog niet eens een jaar, maar lang genoeg om alle in gang gezette hervormingen van zijn toenmalige voorganger Lionel Jospin stop te zetten dan wel terug te draaien. Zijn benoeming is alleen al om die reden pikant te noemen.

Nog een reden is zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap van Parijs, waarvoor zijn partij, de PS, over drie dagen zou stemmen. Een strijd met de andere kandidaat Bertrand Delanoë, blijft dus uit, en daarmee een mogelijk pijnlijk conflict, dat de oppositiepartij RPR, met drie officiële kandidaten onder wie de omstreden huidige burgemeester, Jean Tibéri, op dit moment volop parten speelt. Curieus genoeg schijnt Lang zich zelf aangemeld te hebben bij Jospin, mogelijk uit angst de strijd met Delanoë te verliezen.

Met Lang haalt Jospin 's lands bekendste charmeur binnen; ondanks zijn leeftijd is de nieuwe minister zelfs populair onder jongeren. Hij vestigde zijn reputatie in zijn hoedanigheid van minister van Cultuur, een post die hij gedurende de veertien jaar (1981-1995) van Mitterrands presidentschap bekleedde. Altijd op de bres voor de schone kunsten, omringde Lang zich met de boegbeelden uit de kunstwereld en was hij de pleitbezorger van menige humanitaire actie.