Greenpeace in beroep tegen `Sellafield'

Greenpeace tekent bij de Raad van State opnieuw beroep aan tegen de vergunning die minister Pronk (VROM) heeft verleend aan de gesloten kerncentrale Dodewaard voor het transporteren van kernafval naar de Britse opwerkingsfabriek Sellafield. Pronk stelde onlangs een nieuwe vergunning op. Greenpeace vindt dat de minister ,,laks'' handelt door geen actie te ondernemen tegen de Britse opwerkingsfabriek die in een reeks schandalen is verwikkeld. Eerder deze maand schortten Japan, Duitsland en Zwitserland hun contracten op. Ierland en Denemerken eisten dit weekeinde dat Sellafield wordt gesloten. Een woordvoerder van Pronk stelt dat de minister wacht op informatie van de Engelse regering voordat hij zich op eventuele maatregelen beraadt. In Sellafield wordt plutonium verwijderd uit verbruikte brandstofstaven. Daarna komt het afval weer terug naar Nederland.