Goed nieuws

Een nieuwe variant op de imago-economie: het gaat slecht met de koers van World Online maar het personeel organiseert een persconferentie met de boodschap dat het best wel meevalt. Nieuws! Televisiecamera's verzamelen zich. Personeel is het slechte nieuws beu en organiseert volgens het Journaal een ,,media-offensief''.

Dat is spannend.

Hoe gaat zo'n media-offensief in zijn werk? Laat het Journaal daar nou zelf partij in zijn. Jammer dat de Ster-reclame er dit keer niet van kon profiteren. ,,Gaat het maandagochtend aan de koffietafel over nog iets anders dan de koers?'', is de laatste voorzet van de verslaggever aan de medewerkster. Wat zou daar nou het antwoord op zijn? ,,Absoluut gaat het over iets anders dan de koers'', antwoordt de medewerkster. ,,Er wordt hier namelijk ook nog gewerkt''. En dat vond ik nou zo geweldig om te horen, dat het personeel werkt en niet alleen maar zit te praten. Die koers is echt ondergewaardeerd.

Het echte avondnieuws zou de Journaal-verslaggever en het personeel moeten filmen met de mededeling ,,journalisten en personeelsleden van World Online organiseren een gezamenlijk media-offensief. Ze zijn het slechte nieuws beu.'' En dan zou daar een nog echter avondnieuws overheen moeten dat de Journaal-camera registrerende camera van het echte avondnieuws filmt en ga zo door.

Media-offensieven zijn hèt onderwerp van het vergulde tijdperk waar we in leven. Vorige week hadden we `Meneer Peper neemt vakantie van het slechte nieuws'. Daarna `Mevrouw Peper is er ook bij'. Daarvoor: `Jorritsma wil meer uitgeven aan goed nieuws'. Ja zelfs : `Zalms tegenvallers vallen reuze mee'. Watergebrek dreigt maar kop op, want `kroonprins kan uitstekend water managen'. Gisteren bij Den Haag Vandaag: Van Boxtel, minister voor Internet, besteedt geld aan Internet. Via Internet mag de burger meedenken met nota's. Hij kan ook typen met tien vingers. Werkelijk fantastisch.

Zo'n hele avond ruisen de felicitaties door. ,,Tony, leuk dat je belt'', zagen we de nieuw gekozen Russische president Poetin tegen Blair zeggen. Hij is zijn termijn begonnen met een modern Westers media-offensief. Er komt geen Koude Oorlog, belooft correspondent Peter d'Hamecourt, die overigens zelf een prijs verdient en dat meen ik echt. Vanuit modderige uithoeken boodschapt hij ook slecht nieuws maar dat bevestigt hoe fijn we het hier hebben. Geen vakantie daarheen boeken. De uitreiking van de Oscars: alleen maar winnaars. Dankwoorden worden uitgesproken, applaus gaat door de blije zaal. Voetbal kan niet beter want ,,Ajax krijgt nieuwe trainer''. Die belooft ,,aanvallend voetbal''. Wij kijkers willen, nee wij eisen goed nieuws en eindelijk in het nieuwe millennium is het gelukt. Slecht nieuws moet voortaan achter de decoder. Alleen wie betaalt, krijgt het te zien.

Het einde van de geschiedenis is bereikt. Van goed nieuws worden we rijk. Toevallig zitten de personeelsleden van World Online tot aan hun nek in de schulden voor de aankoop van aandelen, terwijl directeur Nina Brink voor de emissie al bijna 15 miljoen aandelen had verkocht. Lachen tegen de camera kan de schulden verminderen. Ik was benieuwd of de wachttijden voor de betalende Worldonline-gebruikers eindelijk korter waren geworden. Zouden er nieuwe diensten worden aangeboden? Zou Nina Brink de verkochte aandelen weer terugkopen? Nee, de personeelsleden worden `meewarig aangekeken bij feestjes' en ze `staan niet te juichen op hun stoel'. Ze hadden hun beste cheese smile voor, dus ze zijn geen losers maar winnaars. Koop dat aandeel, zou ik zeggen.

Goed, Nova kraakte een kritische noot. Ze herhaalden een fragment uit een eerder interview met de goedlachse Brink. ,,Gaat u cashen?''. ,,Dat ben ik niet voornemens'', antwoordde ze. Dat klopte, want ze had het al gedaan. Bij de goednieuwsconferentie was ze niet aanwezig. Ze verteert in eenzaamheid haar miljard, opbrengst van het goede nieuws van gisteren.