Gasunie ziet enorm verlies marktaandeel

Gasunie voorziet dit jaar een verlies van haar marktaandeel bij Nederlandse grootverbruikers van 33 procent. Over twee jaar denkt het bedrijf nog slechts een derde van de binnenlandse grootverbruikersmarkt (industrie, elektriciteitscentrales) te bedienen.

Dit heeft hoofddirecteur G. Verberg van Gasunie vanmorgen bekendgemaakt in zijn toelichting op de jaarcijfers. ,,Het is niet niks wat je uit je klantenbestand ziet vertrekken''. Gasunie verkocht vorig jaar nog 24 miljard kubieke meter gas aan grootverbruikers, ter waarde van zo'n 5 miljard gulden.

Het verlies van marktaandeel is een gevolg van de liberalisering van de gasmarkt. Verberg noemde dit `een natuurlijke fenomeen'. ,,Maar het doet natuurlijk pijn.'' Hij wees erop dat Nederlandse grootverbruikers Brits gas kunnen kopen dat 2 cent per kubieke meter minder kost dan Nederlands gas.

Gasunie wil dit verlies aan omzet compenseren door meer te exporteren. De gedachte gaat daarbij uit naar snel groeiende markten als Oostenrijk, Polen en Spanje. Ook verwacht het bedrijf extra inkomsten door dit jaar een contract af te sluiten voor transport van gas van het Russische Gazexport.

Gasunie, de grootste leverancier van aardgas in Nederland, zag haar aandeel op de binnenlandse markt voor grootverbruikers vorig jaar al dalen van 90 naar 75 procent. De onderneming (50 procent staat, 25 procent Esso, 25 procent Shell) voert onder druk van de groeiende concurrentie inmiddels een drastische reorganisatie uit. De komende jaren staat een volledige liberalisering van de gasmarkt op het programma, waardoor ten slotte ook particulieren vrije keuze van gasleverancier krijgen.

Gasunie zag vorig jaar zowel omzet als afzet dalen. De omzet daalde met 19 procent, van 17,1 miljard naar 13,9 miljard gulden, terwijl de afzet met 5,5 procent daalde tot 75,4 miljard kubieke meter. Dat de omzet sterker daalde dan het verkochte volume vloeit voort uit de daling van de olieprijzen, waaraan de gasprijs is gekoppeld. Een kubieke meter gas bracht Gasunie vorig jaar 18,4 cent op, drie cent ofwel 14 procent minder dan een jaar eerder.

De directie van Gasunie verwacht dit jaar 80 miljard kuub af te zetten, een toename met 2 procent, door een licht hogere buitenlandse afname en temperaturen die wat lager liggen dan vorig jaar. Door ingebruikname van een nieuwe pijpleiding door Zwitserland zal de export naar Italië toenemen. Gezien de gestegen energieprijzen wordt dit jaar gerekend op ongeveer 18 miljard gulden omzet.