EU-commissie gaat oud-leden uitleg vragen

De Europese Commissie gaat drie ex-Eurocommissarissen om ,,uitleg'' vragen naar aanleiding van een artikel in de Sunday Times, waaruit zou blijken dat zij bereid waren tegen een financiële beloning of onkostenvergoeding in Brussel te lobbyen. Verslaggevers van het Britse blad die zich voordeden als vertegenwoordigers van een Europese lobbyorganisatie, hadden negen ex-commissarissen telefonisch benaderd met het verzoek hun diensten te verlenen. De Duitse ex-commissaris Bangemann zou hebben toegezegd contacten te leggen met de Europese Commissie en het Europees Parlement in ruil voor 6.700 pond voor tien uur werken per maand, plus onkosten. De Ier Flynn zou 850 pond per maand hebben gevraagd voor zijn goede diensten. Voormalig commissievoorzitter Santer, nu lid van het Europees Parlement, verklaarde zich bereid de lobbyorganisatie te helpen in ruil voor een onkostenvergoeding door een lunch met een van de huidige commissarissen te organiseren.