De Beers versmaadt `oorlogsdiamant'

De grootste diamantmaatschappij ter wereld, het Zuidafrikaanse De Beers, garandeert vanaf deze week ook dat de diamant niet uit conflictgebieden komt. De Britse omroeporganisatie BBC meldde dat alle ruwe diamant wordt voorzien van een garantieverklaring. De diamant komt niet uit landen waar rebellengroepen met de opbrengst van diamant tegen de wettige regering vechten. Actiegroepen die ageren tegen de oorlogen die worden bekostigd uit illegale diamanthandel zijn blij met De Beers' garantie. Veel diamant wordt verhandeld via strijdgroepen of milities in Angola en West-Afrika. De Angolese beweging Unita bijvoorbeeld drijft vrijwel uitsluitend op de inkomsten uit diamantmijntjes. In Angola, maar ook in onder meer Congo en Sierra Leone, is de diamantenhandel ook een van de motieven voor oorlogsvoering. De Beers beheerst ongeveer 70 procent van de wereldmarkt voor ruwe diamant. (ANP)