Cubaanse bootjongen

Het Amerikaanse ministerie van Justitie geeft de familie van de zesjarige Cubaanse bootvluchteling Elian Gonzalez in Miami drie dagen de tijd om te beloven dat ze de jongen overdraagt als ze in hoger beroep geen voogdij over hem krijgt. Doet ze dat niet, dan wordt de jongen naar Cuba teruggestuurd. Elian werd op 25 november uit zee gevist als een van de weinige overlevenden van een bootongeluk, waarbij zijn moeder en stiefvader omkwamen. Sindsdien woedt er een strijd over de voogdij tussen zijn familie in Miami en zijn vader in Cuba. Een rechter in Miami bepaalde onlangs dat Elians vader de voogdij heeft. De familie in Miami heeft daartegen beroep aangetekend. De mondelinge behandeling is begin mei bij het hof van beroep in Atlanta, maar de familie wil niet beloven de uitspraak ook te respecteren. De familie liet Elian gisteren in de onbijtshow `Good Morning America' interviewen. Elian zei dat zijn moeder niet dood is, maar aan geheugenverlies lijdt en door Miami zwerft. ( Reuters)