Cisco nu duurste bedrijf

Het bedrijf dat Nederlandse grootste kantoorgebouw gaat bouwen is sinds gisteren ook het duurste ter wereld. Het Amerikaanse Cisco passeerde gisteren op de beurs softwaregigant Microsoft. De marktkapitalisatie steeg tot 550 miljard dollar (1.250 miljard gulden).

Daarmee is de waarde van Cisco alleen bijna even groot als die van de 25 grootste fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs bij elkaar, dus inclusief concerns als Koninklijke Olie, KPN Telecom en Philips. Die AEX-fondsen zijn samen ongeveer 1.325 miljard gulden waard.

Net als Microsoft, dat met zijn programma's in 80 procent van alle pc's aanwezig is, en net als Intel, dat met zijn chips in 80 procent van de computers zit, is Cisco een technologiebedrijf dat domineert in zijn productcategorie. ,,Tegenwoordig loopt vrijwel al het Internetverkeer via Cisco-apparatuur'', zegt het bedrijf op zijn website. Cisco maakt de `ruggegraat' van het Internet, de netwerkapparatuur en de software die honderden miljoen verschillende onderdelen (nu vooral computers en telefoons, straks ook auto's en keukenmachines) met elkaar verbinden.

Cisco is in 1984 opgericht door Sandy Lerner en Len Bosack, een echtpaar dat werkzaam was als netwerkspecialisten aan de Stanford Universiteit. Uit frustratie dat de verschillende computersystemen op de campus niet met elkaar konden samenwerken ontwikkelden ze het eerste Cisco-product. Het bedrijf ging in 1990 naar de beurs. De omzet steegt sindsdien van 69 miljoen dollar in 1990 tot 12,2 miljard dollar (28 miljard gulden) in het laatste boekjaar. Een deel van het succes ligt in de eindeloze stroom acquisities, meestal van kleine, beginnende sotfwarebedrijven die net hun kinderziektes achter de rug hebben.

Het hoofdkantoor staat in San José in Californië. Van de 26.000 medewerkers werken er 11.000 rond San Fransisco. Het Europese hoofdkantoor komt in Amsterdam, naast Ikea aan de A9, en wordt meteen het grootste kantoor van Nederland met een oppervlak van bijna 100.000 vierkante meter en plek voor 5.000 mensen.