Binnen handbereik

In het leven van de reiziger is de afgelopen twintig jaar veel veranderd. Toen ik twee decennia geleden door Zuid-Amerika reisde was het ophalen van post een hele gebeurtenis. Voor een bezoekje aan Poste Restante mocht je gerust een ochtend uittrekken. Natuurlijk waren er de onverwachte feestdagen (veel revoluties) en de brief kon onder de voor- of de achternaam, ja zelfs onder het tussenvoegsel zijn gealfabetiseerd. (,,Kijkt u ook nog even bij VAN.'')

Nu piekert geen reiziger er meer over om een brief aan de post toe te vertrouwen. Althans, alle jonge reizigers hebben een hotmail-adres. Backpackerscafés hebben daar handig op ingespeeld. In Sydney struikel je in ieder geval over de internetlocaties en ze zitten allemaal vol met jonge, tikkende reizigers. De meeste houden hun mobieltje binnen handbereik, want je weet maar nooit – er kan ook nog ieder moment worden gebeld.