`Beleggen is vorm van gokken'

Voor de helft van de mensen die zich niet bezighouden met beleggen, maar ook voor een op de drie die dat wel doen, blijft beleggen een vorm van gokken, zo blijkt uit onderzoek van Robeco. Dat niet-beleggers nogal onbekend zijn met individuele aandelen was geen verrassing. Drie van de vijf konden geen aandelen noemen waar beleggers hoge rendementen mee hebben gerealiseerd in het afgelopen jaar. Opmerkelijk was echter, dat twee van de vijf beleggers hierop ook geen antwoord konden geven. Volgens velen zal het belastingplan 2001 beleggen niet stimuleren. Nauwelijks een op de vijf beleggers denkt dat beleggen daardoor aantrekkelijker wordt, 28 procent vindt dat het klimaat slechter wordt. Onder niet-beleggers heerst een soortgelijke situatie. De pessimisten zijn veel groter in aantal (27 procent) dan de optimisten (8 procent). (ANP)