BASDUETTEN

`Muzikale tweegesprekken hebben nogal eens de neiging te vervallen in small talk', schrijft Peter Kowald in het cd-boekje van Bass Duets. Maar hij kan gerust zijn. Het album is allesbehalve oppervlakkig, het is eerder topzwaar. Het is ook niet niks, bijna tachtig minuten gevuld met duetten op contrabas.

De pure inventiviteit en het hoorbare speelplezier van Kowald en zijn partners, zorgt er echter voor dat deze plaat interessant is voor een publiek dat niet uit louter basfanatici bestaat.

De stelling `twee bassen betekent twee keer zo hard en twee keer zo diep' gaat maar gedeeltelijk op voor Bass Duets. Het simpelweg verdubbelen van een melodielijn om een dik en gespierd geluid te produceren, is een techniek die maar zelden wordt toegepast. Veel vaker hebben we te maken met echte gesprekken tussen twee gelijke instrumenten maar zeer verschillende bespelers. Zo bieden Kowald en Barre Phillips tegen elkaar op qua snelheid, bereik en volume.

Vooral in `The Boys' plukken beide bassisten aan hun snaren alsof hun leven ervan afhangt. Het verschil met het samenspel met Barry Guy, dat een stuk introspectiever en impressionistischer is, is groot. De composities die Kowald speelt met Maarten Altena zijn zowel een oefening in vorm (dat is alleen al af te lezen aan wiskundig ogende titels) en sound.

Kowald bewijst van alle markten thuis te zijn en geeft met deze cd Bass Duets een aanzet voor een geheel nieuw genre: het basgesprek.

Bass Duets (Free Music Production, CD 102) Distr. BV Haast.