Akkoord in Duitsland over loonstijging

De vakbond IG Metall en de Duitse werkgevers in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen zijn het vanmorgen vroeg eens geworden over een loonsverhoging van 5,1 procent. Daarmee lijkt een einde te komen aan het CAO-conflict in de Duitse metaal- en elektro-industrie, waar werkonderbrekingen dreigden. De actie die morgen als eerste had moeten plaatshebben bij Mercedes in Sindelfingen (Beieren) is inmiddels afgelast, want IG Metall verwacht ook in Beieren een akkoord te kunnen sluiten. De voorlopige CAO gaat 1 mei in en loopt twee jaar. Op die datum krijgen de 750.000 werknemers in de deelstaat 3 procent meer loon en per 1 mei volgend jaar 2,1 procent meer. Over de maanden maart en april krijgen zij een uitkering van 165 mark (192,50 gulden). IG Metall was de onderhandelingen begonnen met een looneis van 5,5 procent. (ANP, AP)