Adriaanse voor drie jaar naar Ajax

Voor Co Adriaanse ging gisteravond een lang gekoesterde wens in vervulling. De huidige trainer van Willem II tekende een contract dat hem de komende drie seizoenen als technisch directeur aan Ajax bindt.

Adriaanse zal deze zomer de plaats innemen van Hans Westerhof, momenteel interim-trainer van Ajax. Die sloot al eerder een verbintenis af met Willem II om Adriaanse op te volgen.

Adriaanse dient zijn contract derhalve uit in Tilburg. ,,Contracten moeten gerespecteerd worden'', vindt de Amsterdammer. ,,In december kon ik als trainer aan de slag van Vitesse. Toen wilde ik ook niet weg bij Willem II. Daardoor heeft Ronald Koeman die baan gekregen. Bovendien is het te allen tijde beter voor een trainer/coach om bij een club aan het begin van het seizoen te starten.''

De afgelopen weken kon Adriaanse zijn hunkering naar Ajax nauwelijks verbergen. ,,Ik heb er inderdaad niet omheen gedraaid dat ik graag naar Ajax wilde. Maar er altijd bij vermeld dat er geen vacature was.'' Nadat de onderhandelingen gisteravond waren afgerond moest hij dan ook bekennen trots te zijn op zichzelf.

,,Voor een voetbaltrainer is dit dé topbaan in Nederland. Als eenvoudige jongen uit de Amsterdamse Spaarndammerbuurt mag je best trots zijn. En dat zonder één interland te hebben gespeeld.''

Volgens Adriaanse heeft Ajax zaterdag voor het eerst contact met hem opgenomen, een dag nadat hij bekendmaakte dat ook Celtic interesse in hem had. Ajax-directeur Frank Kales: ,,Er bestond een lijstje met hoogstens vijf namen. Toen bestuur en directie hadden besloten dat Adriaanse de beste kandidaat was, hebben we alleen met hem gesproken.

Adriaanse past met zijn visie op voetbal volledig in de Ajax-cultuur. Hij is bereid met jeugdspelers te werken en kiest immer voor aanvallend voetbal.'' Adriaanse onderstreepte die filosofie. ,,In het opleidingscentrum Sportpark De Toekomst staat een vleugel. Dat moet symbolisch zijn voor onze speelwijze. Ajax dient bovendien altijd op de helft van de tegenstander spelen.'' Bij Ajax zijn de functies van directeur opleidingen (de voormalige taak van Westerhof) en directeur spelersbeleid (was Danny Blind) nog vrij.

In de onderhandelingen met de Amsterdamse club heeft Adriaanse bedongen dat hij ,,grote invloed'' krijgt op de invulling van deze vacatures. ,,De directeur opleidingen moet een hoog gekwalificeerde man worden. Zijn werk is eigenlijk zwaarder dan dat van mij'', zei Adriaanse.

Onder Van Gaal was hij in de periode 1992-'97 vijf jaar directeur opleidingen bij Ajax. Over de voor Blind gecreëerde baan van directeur spelersbeleid, zei Adriaanse: ,,Het kan best zijn dat die functie overbodig wordt.''

Adriaanse krijgt bij Ajax de volledige eindverantwoordelijkheid op voetbalgebied. ,,Ik rapporteer aan directeur Kales en voer met hem overleg als het gaat om niet specifieke voetbalzaken'', verduidelijkte Adriaanse. Op technisch terrein zal de nieuwe trainer verantwoording afleggen aan het nog te benoemen bestuurslid technische zaken. Die vacature is er na het aftreden van Hennie Henrichs, op wiens advies Wouters was aangetrokken. Wat Adriaanse betreft mag Johan Cruijff die functie gaan vervullen. ,,Ik heb er geen enkel bezwaar tegen. Het zou een verrijking betekenen voor de club.''