World Online naar nieuw dieptepunt

De koers van het aandeel World Online heeft vanmorgen een nieuw dieptepunt bereikt op 23,50 euro, iets meer dan de helft van de introductiekoers van 43 euro anderhalve week geleden. Tegen de middag noteerde World Online 12 procent lager op 24,50 euro.

Een handelaar vermoedt dat risicozoekende investeerders aandelen World Online verkopen zonder die in bezit te hebben (short selling).

World Online maakte voor het weekeinde een vervijfvoudiging van de omzet bekend (tot 26,2 miljoen euro) in de eerste twee maanden van dit jaar. Het bedrijf maakt een vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, terwijl de groei van snelgroeiende bedrijven meestal van kwartaal op kwartaal wordt bekeken. World Online behaalde 29 miljoen euro omzet in het laatste kwartaal van 1999, omstreeks tien miljoen euro per maand. Een analist wijst erop dat van de zelfstandige groei weinig overblijft als in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet wordt meegeteld van overnames als Telinco (naar schatting 6 miljoen euro), Bun.com en UU Net België.

Volgens financieel bestuurder R. Huisman is de omzet van World Online aan seizoensinvloeden onderhevig: ,,De omzet lag boven onze prognoses.'' Afgelopen vrijdagmiddag beleefde World Online al een zware koersval tijdens een telefonische toelichting van Brink en bestuursvoorzitter Duffy op de aandelenverkoop door investeringsmaatschappij Bay Networks. Volgens een luisteraar slaagde Brink er niet in opheldering te geven over persoonlijke transacties. Volgens Huisman is niet gezegd hoeveel Brink in december heeft verdiend met de verkoop van aandelen.

Werknemers van World Online beleggen vanmiddag een persconferentie om de beeldvorming van het bedrijf bij te stellen. De ruim 1200 werknemers kregen bij de beursgang ruim drie miljoen aandelen toegewezen. Daarvoor konden ze bij hun bedrijf een renteloze lening afsluiten ter grootte van maximaal een jaarsalaris. Volgens M. Jeuken, voorzitter van de personeelsvereniging, heeft de koersval niet geleid tot interne onrust.