Winststijging TPG laat beleggers koud

Op de Amsterdamse effectenbeurs, die door gebrek aan omzet zeer mat was, is het post- en koeriersconcern TPG vanmorgen gedaald na publicatie van de jaarcijfers. De winst van TPG over 1999 was met een stijging van zo'n 12 procent toch hoger uitgevallen dan analisten vooraf hadden verwacht.

TPG, bekend van PTT Post en pakjesvervoerder TNT, rapporteerde een omzetstijging van 15 procent tot 8,5 miljard euro (18,7 miljard gulden). De nettowinst steeg dankzij herstel in het tweede halfjaar met 13 procent tot 419 miljoen euro (922 miljoen gulden). TPG verwacht over drie jaar 500 tot 700 miljoen gulden per jaar extra omzet te behalen uit het verwerken van Internet-orders voor bedrijven, ofwel 3 procent van de omzet van het gehele concern.

Hoewel de cijfers boven het gemiddelde lagen dat analisten hadden verwacht en TPG ook een Internetstrategie ontvouwde, reageerden beleggers negatief. Het aandeel TPG stond rond het middaguur ruim 3 procent lager op 23,90 euro. ,,De presentatie van hun jaarcijfers is een non-event geworden'', aldus de beurshandelaar. ,,Het is geen vlees en geen vis. Ook de uitspraak over toekomstige winst is niet spectaculair.''

De Amsterdamse effectenbeurs trok zich aanvankelijk weinig aan van het lagere slot van Wall Street vrijdag. Daarna daalde de AEX licht en stond rondom het middaguur 1,3 punt lager tot 682,2 punten.

,,De omzet ligt onder het gemiddelde'', klaagde een beurshandelaar die het had over een matte morgen. Alleen in aandelen World Online werd eigenlijk flink gehandeld, meldde hij. De nieuwkomer stond bijna 9 procent lager op 25,45 euro. Tien dagen geleden werd het aandeel voor 43 euro geïntroduceerd.

De grootste trekker van de AEX was Philips vanmorgen. Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat Philips 20 procent van zijn stukken in het Japanse bedrijf JDS Uniphase gaat verkopen. De koers steeg 4,50 euro tot 187,30 euro. Ook UPC droeg vlijtig haar steentje bij aan de stroperige groei van de Amsterdamse graadmeter. De herwonnen populariteit van de kabelaar deed de koers 1,30 euro stijgen tot 62,80 euro.

Het aandeel Koninklijke Olie boekte een flink verlies en ging omlaag met 1,31 euro tot 57,69 euro. De koers zakte mede onder invloed van berichten dat de OPEC-landen deze maandag op hun vergadering zullen besluiten de olieproductie te verhogen. Daardoor zal de prijs van het zwarte goud op de wereldmarkt dalen.

Ook in de hoek van de banken hing geen feeststemming. Bank en verzekeraar Fortis kreeg zelfs het stempel 'sterkste zakker' op zijn naam. Zij zakte met 2,82 procent en eindigde tegen twaalf uur op 29 euro rond. Ook de koers van ABN Amro vertoonde een daling van 8 eurocent, tot 23,39 euro.

De midkap-index noteerde rondom het middaguur 1,17 punten hoger op 692,66. Automatiseerder CMG was met een winst van 4,5 procent een van de grotere stijgers.