Wahid: president direct kiezen

De president en vice-president van Indonesië moeten rechtstreeks worden gekozen. Dat heeft president Wahid vanmorgen gezegd op het congres van de Strijdende Democratische Partij van Indonesië (PDI-P) in Semarang, Midden-Java. Wahid gaf toe dit ,,met enigszins bezwaard hart'' te doen. ,,Want de PDI-P (de partij van vice-president Megawati Soekarnoputri) is de grootste partij van het land'', zei hij, ,,en ik vraag me af of ik het red tegen Megawati.'' Wahids woorden waren een riem onder het hart van de 1.400 in rood en zwart gestoken afgevaardigden, want de PDI-P kampt nog steeds met een kater. Hoewel zij in juni met 35 procent van de stemmen verreweg de grootste werd, moest Megawati het in oktober in het Volkscongres, dat slechts voor tweederde uit gekozen leden bestaat, afleggen tegen Wahid. Het PDI-P congres maakt deze week de balans op van de ontwikkelingen sinds haar 'overwinningsnederlaag' van vorig jaar en zal een nieuw bestuur kiezen. Megawati moet het als kandidaat-voorzitter opnemen tegen twee tegenkandidaten.