Veldheer

Zit Co Adriaanse nagelbijtend in de wachtkamer of doet hij maar alsof? Heeft Ajax hem al lang ingeseind dat hij de opvolger van Jan Wouters wordt of zou hij echt nog van niks weten? Op de voorpagina van deze krant viel dinsdag te lezen dat de huidige trainer van Willem II volgend seizoen in Amsterdam aan de slag gaat, hetgeen vermoedelijk ook wel zal gebeuren. Men mag aannemen dat de betrokkenen van de hoed en de rand weten en zich om de een of andere reden van de domme houden. In deze wereld van list en bedrog is dat een bekend verschijnsel.

Adriaanse zit dus niet nagelbijtend in de wachtkamer. Neen, hij lacht in z'n vuistje en acteert er op los. Daar heeft hij net als zijn vroegere leermeester Louis van Gaal aanleg voor. Het bespelen van de media is hem op het zwarte streepjespak geschreven. Op de vraag hoe het met zijn vertrek naar Ajax staat, komt hij met een verrassend antwoord. Hij geeft de naam van een kaper op de kust prijs: Celtic. De club die al jaren het juk van Glasgow Rangers moet verdragen, zou de Nederlander als veldtrainer willen aantrekken. Niet als coach, want die job is nog in handen van Kenny Dalglish. Voor uitsluitend veldwerk en dan nog wel in Schotland heeft Adriaanse echter geen belangstelling.

Celtic is na de zoveelste nederlaag tegen de Rangers, en dit keer nog wel met 4-0, ten einde raad en overweegt daarom de relatie met Dalglish te verbreken. Dan zou Koning Co opnieuw in beeld komen. ,,Ach'', zegt de man die met Willem II de Champions League haalde, ,,begin april laten de Schotten mij iets weten. Gaan ze op m'n eisen in, ook de financiële, dan ben ik hun man. Al blijf ik natuurlijk liever in Nederland.''

Ajax is dus gewaarschuwd. Wacht het nog een paar weken, dan zou de vogel wel eens gevlogen kunnen zijn. En zo maar zijn handtekening zetten onder een contract dat Frank Kales, de directeur van de honderdjarige club, hem voorlegt, dat kunnen ze in Amsterdam ook wel vergeten. Adriaanse, dit seizoen met Willem II overigens naar de negende plaats afgezakt, wil duidelijke afspraken maken over zijn bevoegdheden. Hij neemt niet, zoals Morten Olsen en Wouters, genoegen met een ondergeschikte rol. Hij wenst geen kneedbare `passant' te zijn, maar een veldheer die zijn stempel op Ajax gaat drukken, Zoals Louis van Gaal dat deed.

De komst van Adriaanse betekent dat ambitieuze bestuursleden die er de afgelopen jaren een potje van hebben gemaakt, uitgeregeerd zijn. Of ze zullen opstappen, zoals Hennie Henrichs die elf jaar lang de technische zaken behartigde, hangt van hun incasseringsvermogen af. Kales lijkt een olifantenhuid te hebben, maar voorzitter Michael van Praag voelt zijn greep op de club verslappen en zou nu wel eens op een elegante manier afscheid willen nemen.

Van zijn geloofwaardigheid is weinig meer over. Was hij het niet die een paar maanden geleden in het Joods Journaal Magazine liet optekenen voor honderd procent achter trainer Jan Wouters te staan? ,,Jan wordt 'n hele grote, net als zijn voorgangers'', riep Van Praag. En: ,,Let maar op, aan het einde van het seizoen zal men zeggen: wat een geweldige trainer is die Wouters!'' Ook penningmeester Arie van Os die de spelerssalarissen dit seizoen met twintig procent tot 30,4 miljoen liet oplopen, wekt de indruk geheel en al op de club te zijn uitgekeken.

Daarentegen presenteert de uit het basketbal overgewaaide Kales zich steeds meer als het uitgestreken, commerciële gezicht van Ajax. Hij bestond het nog niet zo lang geleden de televisierechten van de eredivisie op 400 miljoen te taxeren. Daar horen we hem niet meer over, maar in zijn ogen kan het voetbal in Nederland toch alleen op peil worden houden indien de tv veel meer gaat betalen dan de jaarlijkse 76 miljoen die de NOS en Canal+ thans overmaken. Alsof de kwaliteit van het gebodene dat zou rechtvaardigen.