TPG ziet groeimarkt in bestellingen via Internet

TNT Post Groep (TPG) verwacht over drie jaar 500 tot 700 miljoen gulden per jaar extra omzet te behalen uit het verwerken van Internet-orders voor bedrijven, ofwel 3 procent van de omzet van het gehele concern.

,,We willen een marktaandeel in Europa van 25 procent'', zei financieel bestuurder Peter Bakker van TPG vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers.

TPG, bekend van PTT Post en pakjesvervoerder TNT, rapporteerde vanmorgen een omzetstijging van 15 procent tot 8,5 miljard euro (18,7 miljard gulden). De nettowinst steeg dankzij herstel in het tweede halfjaar met 13 procent tot 419 miljoen euro (922 miljoen gulden). De cijfers lagen iets boven het gemiddelde dat analisten hadden verwacht. Beleggers reageerden negatief. Het aandeel TPG stond rond het middaguur ruim 3 procent lager op 23,90 euro.

TPG heeft grote verwachtingen van de groei van e-commerce, het handelen via Internet. Met zijn logistieke systemen wil het een van de belangrijkste spelers worden in de fysieke afhandeling van de handel via Internet. TPG kan onder meer opslag, transport en levering van goederen voor zijn rekening nemen. ,,De praktische afhandeling van de bestelling is nu nog het knelpunt van e-commerce'', aldus bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer. TPG heeft zijn nieuwe bedrijfsonderdeel `@TNT' volledig los van het eigen bedrijf ontwikkeld. ,,Nu moeten we nog bedenken of we het gaan verankeren in de bestaande organisatie of het apart houden.''

Ondanks het oprukken van elektronische post groeit de omvang van briefpost nog steeds licht (2,6 procent autonome groei in Nederland). ,,Email vervangt vooral faxverkeer en verbale communicatie'', zei Scheepbouwer. ,,Ons volume had vorig jaar meer last van de beslissing van banken om nog maar eens per twee weken een afschrift te versturen.''

Post is de grootste van de drie divisie van TPG. De omzet daarin steeg met 3,6 procent, van 3,5 tot 3,7 miljard euro. De divisie express (pakjes) haalde 3,5 miljard euro, een stijging van 20 procent. De divisie logistiek groeide met 44 procent, waarvan de helft door overnames, tot 1,5 miljard euro.

TNT Post Groep verwacht dit jaar een winstgroei te halen die ten minste het niveau van het afgelopen jaar haalt. In 1999 was de winst per aandeel 0,88 euro, een stijging van 11,4 procent. Het bedrijfsresultaat was 9,3 procent hoger en kwam uit op 978 miljoen euro.