Top Assad, Clinton mislukt

De Amerikaanse president Bill Clinton en zijn Syrische ambtgenoot Hafez al-Assad zijn er gisteren in Genève niet in geslaagd de vastgelopen vredesonderhandelingen tussen Syrië en Israel weer op gang te krijgen.

De verwachtingen vooraf waren tamelijk hoog geweest, onder andere omdat de 69-jarige, ziekelijke Assad, die zelden reist, speciaal naar Genève was gekomen.

Maar ,,de meningsverschillen zijn beduidend en belangrijk en het is duidelijk dat meer werk moet worden gedaan om ze te overbruggen'', zei een woordvoerder van het Witte Huis nadat de twee leiders vier uur lang met elkaar hadden gesproken in een luxe-hotel met uitzicht op het meer van Genève. Hij gaf geen bijzonderheden. Syrië gaf Israel de schuld. Een Syrische woordvoerder sprak van ,,de hindernissen die Israel voor hervatting van de besprekingen blijft plaatsen''. Volgens de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, David Levy, heeft juist Assad geweigerd enige concessie te doen.

De Syrische woordvoerder waarschuwde versluierd voor problemen als Israel zijn plan doorzet begin juli desnoods eenzijdig zijn troepen uit Libanon terug te trekken. Syrië, dat 30.000 man troepen in Libanon heeft gelegerd, heeft een doorslaggevende invloed op de regering in Beiroet en op de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, dat tegen Israels bezetting van Zuid-Libanon vecht.

Het Israelisch-Syrische vredesoverleg werd eind vorig jaar hervat na een onderbreking van vier jaar. Het overleg liep echter in januari vast. Syrië eist dat Israel zich eerst vastlegt op een volledige terugtrekking uit de Hoogvlakte van Golan, die het in 1967 heeft bezet. Israel wil een kleine correctie toepassen, en bovendien zeker weten wat het aan vredesbetrekkingen terugkrijgt. (Reuters, AP)