Toekomst Britse nucleaire fabriek Sellafield onzeker

De toekomst van de Britse nucleaire opwerkingsfabriek in Sellafield wordt steeds onzekerder. Een reeks schandalen en de dalende vraag op de wereldmarkt naar opgewerkte brandstof zouden de Britse regering ervan hebben overtuigd dat Sellafield alleen toekomst heeft als opslagplaats voor kernafval. Volgens de Britse krant The Guardian doet de regering binnen twee maanden een voorstel daartoe. Het bericht is niet bevestigd.

De Ierse en Deense regeringen hebben dit weekend geëist dat Sellafield wordt gesloten, omdat afvallozingen uit een pijp in de Ierse Zee volgens een internationaal verdrag tegen zeevervuiling illegaal zouden zijn. Eerder deze maand schortten Japan, Duitsland en Zwitserland contracten met Sellafield op, toen een officiële inspectie aan het licht bracht dat de fabriek systematisch veiligheidsgegevens van opgewerkte brandstof vervalste ,,om tijd te sparen''.

De Amerikaanse regering gaf vorige week opdracht voor een complete herziening van de procedures bij British Nuclear Fuels (BNFL), eigenaar van Sellafield. BNFL heeft contracten in de Verenigde Staten voor het opruimen van oude kerncentrales.

De Deense en Ierse ministers van Energie, vandaag in Dublin bijeen, hopen dat een Europese conferentie die in juni wordt gehouden in Kopenhagen formeel oproept om het opwerken van nucleaire brandstof te staken. Dat zou ook grote gevolgen hebben voor Cogéma, de Franse opwerkingsfabriek in het Normandische Cap la Hague, die met Sellafield de wereldmarkt voor opwerking domineert. ,,Het beetje vertrouwen [in Sellafield] dat er was, en het was al niet veel, is totaal verdwenen onder het Ierse publiek'', zei Joe Jacob, de Ierse minister voor Energie. ,,De Ierse regering en het Ierse publiek eisen een totale stopzetting van alle nucleaire activiteiten.''

De ingestorte reputatie van BNFL verhindert voorlopig de voorgestelde privatisering van het bedrijf. De regering-Blair wilde vóór de in 2001 verwachte verkiezingen BNFL voor 49 procent verzelfstandigen tegen een geschatte opbrengst van 1,5 miljard pond (5,25 miljard gulden). In het noordwesten van Engeland zijn 10.000 werknemers van BNFL afhankelijk.

Sellafield staat op het punt een nieuwe opwerkingsfabriek te openen, die onder meer met Japans geld is gebouwd.