Tergat vestigt wereldrecord op halve marathon

De Keniaan Paul Tergat heeft gisteren tijdens een wedstrijd in Lissabon het wereldrecord op de halve marathon verbeterd. Hij liep met een tijd van 59,05 minuten twaalf seconden sneller dan zijn eigen record uit 1998. Tergat verkondigde na afloop revanche te hebben genomen op zijn nederlaag bij het WK veldlopen van een week eerder. De Kenianen leden toen door onderlinge strubbelingen een gevoelige nederlaag. Tergat verdiende met zijn record een premie van 100.000 dollar.

Greg van Hest werd zaterdag in Den Haag nationaal kampioen op de halve marathon. Hij was in de City-Pier-City-loop met zijn veertiende plaats de beste Nederlander. Zijn tijd van 1.02,50 was voldoende om zijn deelname aan de olympische marathon veilig te stellen. De Tanzaniaan Bayo won in Den Haag in 1.01,05. Bij de vrouwen bemachtigde Nadezjda Wijenberg de nationale titel in 1.11,37 en ook de Russin met een Nederlands paspoort mag door die prestatie naar Sydney.