Tefaf succesvol ondanks twee incidenten

De kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht heeft ruim 66.100 bezoekers getrokken, 6,5 procent meer dan vorig jaar. De meeste van de 198 handelaars deden volgens de organisatie goede zaken.

De beurs werd de afgelopen week opgeschrikt door twee incidenten. De ambassade van Nigeria liet op aanwijzen van de Nederlandse kunsthandelaar en -smokkelaar Michel van Rijn conservatoir beslag leggen op vijf eeuwenoude terracotta voorouderbeelden die door een Belgische kunsthandelaar te koop werden aangeboden. Dezelfde Van Rijn heeft de Italiaanse politie attent gemaakt op volgens hem gestolen antiek, dat in de stand van een Zwitserse handelaar te koop werd aangeboden. Directeur Dave Aronson is weinig te spreken over het optreden van de Italianen, die zonder waarschuwing vooraf op een volle beurs onderzoek kwamen doen. Aronson: ,,Ze hebben geen beslag laten leggen en ook niet kenbaar gemaakt wat zij zochten. Als ze zich meteen bij de Centrale Rechercheinformatiedienst of bij het Art Loss Register hadden gemeld, hadden deze instanties de zaak kunnen onderzoeken. Wij leggen hen dergelijke zaken altijd onmiddellijk voor, dat zijn we aan onze naam verplicht en dat hebben we ook nu gedaan. Geen van beide gevallen was bekend, dat betekent dat er nooit aangifte is gedaan. Dat maakt het onderzoek wel erg moeilijk.''

Op de beurs werd goed verkocht. ,,De resultaten getuigen van een groot en wereldwijd vertrouwen in de economie en de kunstmarkt,'' aldus de organisatie. Naast vele verzamelaars toonden ook tal van musea grote interesse voor de beurs. Kunsthandel A. Vecht verkocht een ivoren tweeluikje aan de Schatkamer St. Servaas uit Maastricht en een tekening van Wim Shuhmacher aan het Frisia Museum in Spanbroek. Het Fogg Museum van de Harvard Universiteit kocht een schilderij van Francis-Marius Granet bij de Parijse kunsthandel Moatti. Albrecht Neuhaus uit Würzburg raakte een 18de-eeuwse klok kwijt aan het Museum für Kunst und Gewerbe uit Hamburg.