Te koop

Denkende föhn

Hydraprotect Salon Dryer van Philips (0900-8406). Haardroger die beschadiging aan het haar voorkomt. Te koop bij warenhuizen en elektronicazaken voor ƒ129,–.

Een intelligente föhn, zo zou je de nieuwe Philips-haardroger kunnen noemen. Een ingebouwde sensor controleert het vochtgehalte van het haar en past de temperatuur van de luchtstroom daar op aan. Verschroeide haarpunten en een kapsel zo droog als stro – de gevolgen van verwoed föhngebruik – moeten zo worden voorkomen.

Een woordvoerder van het Kennis- en Opleidingscentrum Uiterlijke Verzorging (KOC) in Nieuwegein: ,,Een haardroger kan flink warm worden. Voordat de gebruiker doorheeft dat de luchtstroom te heet is, kan de schade, zoals het splijten van haarpunten, al zijn ontstaan. Een föhn die de temperatuur zelf aanpast kan dus uitkomst bieden.''

Aromatisch feest

Biokat's Fresh, geurige kattenbakvulling van Gimpet, geïmporteerd door Warmako (0174-421866).

Te koop bij dierenspeciaalzaken à ƒ22,95 (20 kg, gaat twee maanden per kat mee).

Het kattentoilet schoonhouden is een vak apart. Het vergt enige sjouwkwaliteit om de zakken met vulling thuis te krijgen, behoorlijke schepwerkzaamheden voor de zuinige katteneigenaar en een sterke maag als Poes zijn of haar behoeften heeft gedaan.

Met Biokat's Fresh moet elke kattengang naar het toilet een aromatisch feest worden. De korrels van natuurklei bevatten geurstoffen die vrijkomen zodra ze in aanraking komen met urine en poep, wat volgens de importeur een `frisse lentebries in uw huis oplevert'. Bovendien hebben de korrels een `extra sterke klonterkracht'.

De proef op de som is eenvoudig te nemen: een beetje verdunde ammoniak over de korrels gieten, biedt de beste nabootsing van een volgeplaste kattenbak. De meeste zogenoemde `frisse' kattenbakkorrels vallen dan meteen door de mand, maar Biokat's Fresh verspreidt inderdaad een aangename geur en de vochtige korreltjes kleven keurig schepklaar aan elkaar, wat een zuinig verbruik aannemelijk maakt. Maar omdat elke kat een eigen voorkeur heeft voor merk en soort kattenbakvulling en niet schroomt het naast de bak te doen als het type niet bevalt, blijft het een kwestie van uitproberen.

Hard gras

Schwabengitter Ontop, beschermende matten voor op het gazon van Toppro (voor verkoopadressen: 0313-619 511 of www.toppro.nl). Van ƒ32,50 tot ƒ38,50 per m², afhankelijk van afgenomen hoeveelheid.

Voor iedereen die op zijn gazon bestand wil maken tegen een druk bezocht tuinfeest, geparkeerde auto's of andere zware objecten, brengt Toppro stabiliserende matten op de markt. De kunststoffen tegels zijn aan elkaar te klikken tot de gewenste afmeting en toepasbaar in bestaand of nieuw gras. Dat groeit door de mazen van de mat heen waardoor die onzichtbaar wordt.

Meeuwis de Vries, van het gelijknamige hoveniersbedrijf in Eerbeek past het Schwabengitter Ontopsysteem nu een paar maanden toe. ,,Vroeger moesten we cliënten die een parkeerplaats op hun terrein of in de tuin nodig hadden, aanraden de plek te verharden, wat niet altijd even mooi staat. Met deze matten kan het gras, dat in een prachtige staat blijft, blijven liggen. Het is ook geschikt voor grindpaden: een mat eronder en de steentjes blijven veel beter op hun plek. Minder onderhoud dus.''