Sparta brengt Feyenoord zware slag toe

Feyenoord heeft in de strijd om een plaats in de Champions League van volgend seizoen een gevoelige nederlaag geleden. Stadgenoot Sparta won voor het eerst sinds 1981 een competitiewedstrijd in De Kuip.

Feyenoord is in de eredivisie door de nederlaag van gisteren drie punten achterop geraakt bij nummer twee FC Twente, dat na een indrukwekkende inhaalrace met 4-2 van FC Utrecht won. Ook Ajax, dat één duel minder heeft gespeeld dan de concurrentie, staat er naar verliespunten gerekend inmiddels beter voor dan Feyenoord.

Sparta leek gisteravond in de Rotterdamse derby rijp voor een grote nederlaag. Feyenoord kwam door een kopbal van Tomasson na vier minuten al op voorsprong. Daarna verzuimde de thuisploeg gebruik te maken van de ruimte. Kansen waren er genoeg, bijvoorbeeld voor Cruz. Maar hij schoot op de paal. Aan de andere kant viel bij een sporadische uitval van Sparta wel een doelpunt. Feyenoorder Van Wonderen maakte in zin eigen strafschopgebied een fout, waardoor de Deen Nielsen gelijk kon maken (1-1).

Na rust behield Feyenoord zijn grote overwicht. Maar de ploeg scoorde niet. Ook niet met de spitsen Cairo en Somalia als invallers. Sparta had geluk dat scheidsrechter Bossen Feyenoord geen strafschop gaf, nadat doelman Kooiman Kalou omver had getrokken. Vijf minuten voor tijd behaalde Sparta de onverdiende zege. De jeugdige Rotterdamse Marokkaan Boukhari, die pas zijn tiende wedstrijd in de A-ploeg speelde, glipte in het strafschopgebied langs Van Gobbel en schoot strak in (1-2). De matchwinnaar werd daarmee beloond voor zijn gedurfde acties.

Trainer Beenhakker was na afloop mild. Hij zei de ploeg alleen te verwijten dat ze niet meer hadden gescoord. ,,Gezien de veldverhouding had het bij de rust natuurlijk nooit 1-1 mogen staan'', zei hij. Kritiek op zijn spitsen wilde hij niet horen. Van Gobbel had na het duel namelijk gezegd dat hij er wel eens moedeloos van werd dat de spelers in de voorhoede weinig scoorden. ,,Van Gobbel moet maar solliciteren als trainer van Feyenoord'', zei Beenhakker kribbig.

De trainer sprak vooraf al de vrees uit dat Feyenoord naweeën zou ondervinden van de uitschakeling in de Champions League. ,,Als we nog met de wedstrijd van afgelopen woensdag in de kop zitten, dan spelen we hier tegen twee tegenstanders, Sparta en onszelf, en dat blijkt vaak te veel te zijn'', zei Beenhakker voor de wedstrijd. De nederlaag was de vijfde voor Feyenoord in deze competitie. ,,Ondanks deze nederlaag hebben we nog alles in eigen hand'', meende Beenhakker. ,,We gaan er alles aan doen om tweede te worden.''

FC Twente profiteerde van de misstappen van de concurrenten Feyenoord en Heerenveen. De Enschedese ploeg miste op eigen veld tegen FC Utrecht vijf basisspelers. Trainer Rutten bracht noodgedwongen een jonge formatie in het veld. Utrecht kwam met 2-0 voor door doelpunten van Martel. Ter Avest scoorde pas twaalf minuten voor tijd tegen uit een vrije trap.

Het bleef 1-2, tot de 18-jarige invaller Houwing, een van de debutanten bij Twente, voor de gelijkmaker zorgde. Daarmee was het nóg niet voorbij. Vennegoor of Hesselink torende bij een hoekschop van Van der Meijde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd hoog boven zijn tegenstanders uit en kopte raak, 3-2. Van der Meijde maakte er in de blessuretijd zelfs nog 4-2 van.