Selectie Televisie

ACTUALITEIT

2 Vandaag. Met aandacht voor de Russische verkiezingen en voor vrachtwagenfabrikant DAF. Zeven jaar na de teloorgang zijn er nog veel vragen rondom het faillissement. Ned.2, 17.30-19.00u.

Netwerk. Aandacht voor de Russische verkiezingen en een interview met Paul van Buitenen, de ambtenaar van de Europese Commissie die informatie lekte over misstanden bij de Commissie, na veel geruchten daarover en over malverstaties van sommige commissarissen. Van Buitenens actie droeg bij aan de val van de Commissie in maart 1999. Ned.2, 20.25-21.00u.

Nova. Met aandacht voor Klaas Langendoen die beschuldigd is van zelfverrijking in de IRT-zaak en die de Nederlandse staat heeft aangeklaagd. Hij zit vanavond in de studio voor een gesprek. Ned.3, 22.30-23.40u.

REPORTAGE

TON. Reportagereeks over mensen met bijzondere verhalen en drijfveren. Vandaag het verhaal van John Riemen, wiens foto vorige week in alle kranten stond in verband met een zitting bij het medisch tuchtcollege. Twee jaar geleden ging Riemen naar het ziekenhuis met een ontstoken teen. Hij ging ruim drie maanden later weg zonder benen. Riemen procedeert sindsdien tegen het ziekenhuis en de chirurgen, die ruzie kregen tijdens de operatie. Ook het verhaal van Maria, die naar het ziekenhuis ging voor een borstverkleining en eruit kwam met totaal verminkte borsten. SBS 6, 22.05-22.40u.

PRAATPROGRAMMA

De Worsteling. Eerste aflevering van een praatprogramma van NOVA-presentator Rob Trip, dat gedurende twee weken in de uitzendpauze van B&W wordt uitgezonden. In De Worsteling worden steeds twee personen uitgenodigd die in elkaars vaarwater zitten en een verbale tweestrijd voeren. De bedoeling is dat zowel zakelijke als persoonlijke zaken daarbij een rol spelen. Deze formule is de basis van menig soap-scenario. Vanavond in de worsteling: Bram Moskowicz en Benedicte Ficq. In komende afleveringen onder meer gesprekken tussen Paul Cobben en Heleen Dupuis, Adrie van Hijum en Frans Haks, Carel Weeber en Herman Hertzberger. Ned3, 19.30-19.55u.

Het elfde uur. Andries Knevel spreekt met fractievoorzitter Leen van Dijke van de RPF, misdaadverslaggever Peter R. de Vries en minister van Buitenlandse Zaken J.J. van Aartsen, die niet zo geliefd is op zijn ministerie en in het programma commentaar geeft op de oorlog in Kosovo.

DOCUMENTAIRE

Urbania. Over een Oekraïense vrouw die haar man in 1943 in een werkkamp in Duitsland ontmoette, een man die Spaanse en Italiaanse eetwaren verkoopt in Amsterdam en over Appie, een dertigjarige Marokkaan die al meer dan tien jaar illegaal in ons land verblijft.

De ontdekking van Kloosterburen. Deze keer over het verenigingsleven in Kloosterburen. Als bindend middelpunt fungeert café Willibrord. Gastheer is kastelein Kees de Rijk. Tien jaar geleden streek hij neer in het dorp, toen zijn nering in Uithoorn werd weggesaneerd.

De mensen van de Dierenambulance. In deze aflevering: hoe de ambulance ook fungeert als taxi voor mensen die naar de dierenarts moeten. Zo komen de medewerkers met de meest uiteenlopende mensen in aanraking, onder andere met een invalide vrouw die een labrador als hulp in de huishouding heeft.

Vervuild, vereenzaamd en verwaarloosd. Over de afdeling Vangnet & Advies van de GGD in Rotterdam, die probeert vervuilde en vereenzaamde mensen te helpen. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 20.49-22.00u.

Panorama. Met een onderzoek naar twee bedrijven die de topgeheime Britse atoomlegerbasis gaan runnen. British Nuclear Fuels, dat beschuldigd is van slecht beleid, en Lockheed Martin, maken deel uit van het samenwerkingsverband voor de basis Aldermaston. BBC1, 23.00-2340u.

Politiewerk. Laatste deel in een serie over het werk van de politie, met vandaag de bescheming van het Koninklijk huis, dat behalve metershoge hekken met prikkeldraad en grachten ook de permanente bewaking van de Koninklijke marechaussee behoeft. Ned.2, 19.25-19.58u.

AMUSEMENT

Oscars 2000. Verslag van de jaarlijkse uitreiking van deze filmprijzen op BBC World. BBC World, 21.30-22.00u.

Tussen kunst en kitsch. Nog niet eerder uitgezonden materiaal. Ned.1, 21.00-21.55u.

KUNST

Omnibus. Met een portret van de Britse beeldhouwer Anthony Gormley, die op het punt staat het grootste beeldhouwwerk van Engeland te onthullen, de Quantum Cloud, een 29 meter hoog manfiguur. BBC1, 23.40-0.30u.

FILMS

La fille seule (Benoît Jacquot, 1995, Frankrijk). Curieuze stijloefening volgt, in real-time, anderhalf uur uit het leven van kamermeisje Virginie Ledoyon. Ze heeft haar vriendje zojuist vertelt dat ze zwanger is en moet ontbijtjes rondbrengen in een vier-sterren-hotel. TV5, 22.15-23.50u. en morgen, 14.15-15.45u.

Le sourire (Claude Miller, 1994, Frankrijk). Romance van de regisseur van o.a. Garde à vue, La petite voleuse en L'accompagnatrice. Zestig-jarige psychiater met zwak hart (Jean-Pierre Marielle) valt voor 25-jarige sping-in-het-veld Emmanuelle Seigner. ARD, 0.50

-2.15u., tweetalige uitzending.

Pure Luck (Nadia Tass, 1991, VS). Amerikaanse remake van de Franse komedie La chèvre (Francis Veber, 1981). Met Martin Short in Pierre Richards rol van kluns en Danny Glover als Gérard Depardieu's rechercheur. Het duo speurt in Mexico naar de verdwenen dochter van een industrieel. BBC1, 1.05-2.40u.

The Ladies' Man (Jerry Lewis, 1961, VS). Gemiddelde Lewis-komedie met de grapjas als onhandige klusjesman in een door Helen Traubel bestierd Hollywoods pension voor beginnende actrices. Morgen, SBS6, 14.35-16.10u.